När jag såg bilder på en första gången trodde jag att det var fotoshopat. Jag har ju sett jättesköldpaddor på bild tidigare, men aldrig så stora. Så självklart behövde jag undersöka saken och hittade havslädersköldpaddan. Den är världens största sköldpadda och en av de största levande reptilerna.

 

Det är inte helt ovanligt att den blir över två meter lång och väger över fem hundra kilo. Men man har hittat en som var strax över två och en halv meter och vägde 916 kilo. Det latinska namnet är Dermochelys coriacea octh just denna sköldpaddan är en av de mest utbredda reptilarterna. Man hittar dem i flesta tempererade och tropiska oceaner med boplatser på tropiska sandstränder, men också så långt norrut som Island, Alaska och så långt söderut som Nya Zeeland. Den största kolonin för äggläggning finns på stranden vid Yalimapo i Franska Guyana.

 

Deras livslängd är runt 45 år. De kan dyka till djup på upp till 1 200 m, mycket djupare än någon annan havssköldpadda, och stanna under vatten i 85 minuter. Eftersom dess skal är så mjukt och flexibelt så krossas den inte av det enorma trycket, utan sammantrycks bara och tar ingen skada. I motsats till de andra havssköldpaddorna så tillbringar lädersköldpaddan merparten av sitt liv till havs.

 

Den är klassificerad som sårbar och utrotningshotad på grund av minskningen av lämpliga yngelområden, och är idag är ovanlig syn. I Atlanten har man lyckats få beståndet att stabiliseras, medan arten tyvärr i Stilla Havet minskar i en alarmerande fart på grund av stöld av ägg, fiskning och bebyggelse vid kusterna. I till exempel Malaysia har beståndet försvunnit helt.

 

Och just precis så där, kom en sak till att se och göra på min Bucket List…

 


Bildkälla: Tripadvisor, Imgur, Technologijos.lt, Wikimedia, Arlohemphill

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *