Om en vecka ska jag besöka Tjeckien för tredje gången och besöka min sjätte stad i landet. Tjeckien är verkligen ett spännande land som har mycket mer att erbjuda än bara Prag. Även om Prag av naturliga orsaker hamnat bland favoriterna i Europa.

 

I sällskap kommer jag ha Peter och Helena från Freedom Travel, Lina från Liniz Travel och Gunilla från 4000 mil. Det blir min tredje resa med Helena och Peter… tror jag :). Vi har tidigare tillsammans gjort Budapest, träffats på Korsika och nu på torsdag ska vi faktiskt träffas här i Kristianstad tillsammans med flera andra svenska resebloggare. Och bara en dag efter det, åker vi till Tjeckien.

 

#1 PRAG

Jag har besökt Prag två gånger och det är den perfekta weekendstaden. Här finns det massor att se och göra. Nöjen, sevärdheter, historia, vacker konst och god mat. Att priserna bara är hälften mot i Sverige är så klart också en klar fördel. Första gången man besöker Prag vill man kanske se de stora och mer kända sevärdheterna, som Karlsbron, Gamla Stadens Torg, Gamla stadens rådhus med det astronomiska uret, Vaclavplatsen och Pragborgen. Men när man har gjort det, kanske man är intresserad av att utforska andra delar av Prag. Jag fick uppleva en dag i gröna Prag med besök på vegetariska restauranger, ekovänliga butiker och fick uppleva kvarteret Vinohrady som nu är en klar favorit.

 

Tjeckien, Prag

Tjeckien, Prag

 

#2 OSTRAVA

Jag har inte hunnit skriva om Ostrava, men det var en stad jag inte förväntande mig något alls av, men som jag blev blev jätteexalterad av väl där. Kanske för att så många hade varnat att det inte var någon spännande stad och förväntningarna var låga. Ostrava är Tjeckiens tredje största stad och är huvudort för Mähren-Schlesien. Vi var här för att vara med på ett stort bloggevent som gick av stapeln i en gammal industri, Dolní Vítkovice. Under 200 år drevs fabrikerna och lade sedan ner i slutet på 90-talet. Idag används det till olika event och musikarrangemang. Här hade jag kunnat gå omkring en hel dag och bara titta och ta bilder.

 

 

#3 ČELADNÁ

Čeladná ligger i östra delen av Tjecken, Mähren-Schlesien, och är en liten ort. Här bor bara 2 152 invånare. Till Čeladná åker man inte för sightseeing. Hit åker man för att njuta av den fantastiska naturen, vandra, äta gott och bo på otroligt prisvärda boutiquehotell. Vi åkte upp och vandrade i Pustevny Nationalpark. Något jag gärna gör om igen.

 

Tjeckien, Beskydy, Pustevny

Tjeckien, Celdna, Miura Hotel

 

#4 ZLÌN

Zlin kanske inte är Tjeckiens vackraste stad, men här finns så mycket spännande att se och upptäcka. Som den gamla skofabriken. Alla byggnaderna från andra världskriget för mina tankar till filmer med Charlie Chaplin och gamla arbetarfilmer.

 

 

#5 KROMĔŘÍŽ

Kromeriz är en av mina mina favoritstäder i Tjeckien. De vackra pastellfärgade husen runt torget, de mysiga kaféerna och Kroměříž Palats, en gång säte för ärkebiskopen av Olomouc. Slottet har varit bakgrund och inspelningsplats för filmer som Indiana Jones [TV-serien], Amadeus, Napoleon och även delar av A Royal Affair har spelats in här. Här finns också en fascinerande blomsterträdgården. En välskött oas av olika trädgårdar och en faktisk labyrint. Omgivningen får dig nästan att känna att du bör ta på dig en vit barockperuk innan du tar dig genom trädgårdens gångar, valv och symmetriska gångar med buskar, gångar, träd, blomsterrabatter och fontäner.

 

 

#6 KARLOVY VARY | KARLSBAD

Karlovy Vary är staden som står näst på min lista. Här ska jag inte bara uppleva västra sidan av Tjeckien för första gången, men jag ska också ge de där med Spa en ny chans. Jag älskar spahotell och jag älskar massage, men för övrigt är jag ingen spamänniska. Jag undviker gärna poolen oavsett var den finns. Well… undantag kan vara när det är 47 grader i luften och för varmt i havet, som i Abu Dhabi. Karlovy Vary är känt som kurort, mycket på grund av sina varma källor. Jag ser fram emot att upptäcka denna stad och hoppas att ni följer med nästa vecka. Ni kan följa oss i sociala media under taggen #besöktjeckien och #visitczechrepublic.

 

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

Tjeckien, Karlsbad, Karlovy Vary

 

#7 LOKET

Om man är i Karlsbad i västra Tjeckien, är det inte långt till Loket. Hit kan man vandra, cykla, paddla eller ta en buss från Karlsbad. I Loket finns förutom microbryggerier också det kända slottet Loket.

 

Tjeckien, Karlsbad, Loket

 

#8 MARIENBAD

Inte långt från Karlsbad, cirka 55 kilometer och en timmes färd, hittar man ytterligare en känd spastad, Marienbad eller Marianske Lazny som den heter lokalt. Staden är otroligt vacker och här finns många stora span att välja på. Vi väljer att testa ett ölspa. Chodovar Wellnes Land är det äldsta ölspat i Tjeckien.

 

Tjeckien, Marienbad, Ölspa Chodovar

 

Translation
Next week I will be visiting the Czech Republic for the third time. It is so much more than just Praque. Even though Praque is an amazing city. Here are six cities to visit in the Czech Republic.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *