BALI är ön som bjuder på fantastisk natur, härliga stränder, rik kultur och ett mycket varmt och vänligt folk. Men för mig är också Bali Risterrasser och att inte uppleva dem när man är där vore som att att missa en stor del av ön. Indonesien är världens tredje största producent av ris och här odlas både vitt, rött och svart ris.

 

Ris är en viktig del av livet på Bali och risproduktionen är mycket påtaglig så fort man lämnat storstäderna och turistorterna. Terrasserade risfält skapade för att maximera markanvändningen i branta platser, bjuder på otroligt vackra utsikter. De böjda linjerna i terrasserna och de grönskande risodlingarna är en syn varje besökare till Bali borde se. Det beräknas finnas över 100.000 varianter och sorter av ris. På Bali odlas två olika sorter, det vanliga Baliriset som kan skördas två gånger per år, men också ett GMO-ris, genetiskt manipulerat ris, som kan odlas tre gånger per år. Fälten torrläggs ett par veckor innan odling och stråna skärs av med skära. Det finns många risfält och risterrasser på Bali. Några av de mer kända är kanske Jatiluwih som är med på UNESCOs världsarvslista, Tabanan och Tegalalang strax utanför Ubud. Vi spenderade lite tid på risterrasserna utanför Ubud, Tegalalang och Sebali.

 

TEGALALANG RICE TERRACES

Risfälten i Tegalalang, eller Tegallalang, norr om Ubud är kanske de mest kända på ön och det förklarar också alla som har kommit hit för att titta på dem. Det duggar tätt med små butiker som säljer souvenirer och textilier, precis som överallt där det finns kända sevärdheter. Här finns också en jättefin vandringsled man kan gå, men min kropp är inte riktigt upplagd för promenader. Vi nöjer oss med att gå ner för en av sluttningarna, insupa atmosfären, titta på de vackra gröna fälten och ta lite bilder.

 

SEBALI RICE TERRACES

Norr om Ubud och Tegalalang ligger Sebali. Det är här vi möter konstnären Kolteknik. Vi har stannat vid sidan av vägen för att ta lite bilder. När Kolteknik ser oss, bjuder han in oss till sin lilla veranda där han sitter och tecknar. Han är konstnär och hans bilder säljs över hela Bali. Bilden han sitter och tecknar just då och där är samma lilla häger i rader, om och om igen. Från hans fina veranda har vi en fantastisk utsikt över risterrasserna som hans familj äger och arbetarna på fälten är familj och släktingar. Konstigt nog reagerar ingen av dem när mannen flyger fram ovanför deras huvud med drönaren. När vi känner att vi har tagit bilderna vi vill ha, eller rättare sagt när batteritiden för drönaren är slut, bjuder han in oss för att titta på hans konst. Den lilla butiken ligger på framsidan av huset och är fylld av Koltekniks detaljerade konst. Så vi tackar Kolteknik för hans vänlighet och fortsätter vår roadtrip mot norra Bali och Munduk Moding Plantation.

 

Tegalalang Rice Terraces

 

Sebali Rice Terraces

 

Translation:
If you ever go to Bali, you have to visit one of the stunning green rice terraces on the island. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

6 Comments

 1. Galet vackra bilder – wow! Fast jag upplevt det själv tänker jag att “det där måste varit något utöver det vanliga” – haha (fint betyg!)

  1. Åhhh, stooort tack Lisa. Och ja, högt betyg med tanke på att du var där bara lite innan mig.

 2. Så fint, og flotte bilder!

  1. Tack Snälla Marianne <3

 3. says:

  Vi har bokat en resa till Bali i januari. Är det fel period att åka dit med tanke på att det är regnperiod? tänker att badvattnet kanske inte är det bästa samt ev mkt insekter/småkryp?
  Tacksam för tips :-)
  Med vänlig hälsning Tina
  http://www.nouw.com/nokids

  1. Hej Tina. Vi var där i Januari och hade varken problem med väder, bad eller kryp. Vi hade två regndagar på tre veckor, men det kan ju vara svårt att förutse. Finns jättebra myggmedel att köpa där. Havet kan vara lite grumligare och stränderna lite skitigare, men det beror också lite på vädret. Ha en underbar resa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *