Kenya, Malindi, Watamu

 

Att jag älskar att resa är varken en nyhet för mig eller er. Däremot har jag kanske aldrig sett mig som en resenörd. Men det kanske jag är. För ett tag sedan publicerade resebloggen 4000 mil en rolig lista med titeln “Du vet att du är en äkta resnörd när du…” . Och nu har jag också svarat på den 25 påståendena i listan. 

 

1. Alltid får frågan “Var ligger det?” när du berättar om ditt nästa resmål.
✅ Händer faktiskt. Jag dras ju gärna till väldigt exotiska resmål som jag vet kommer utmana mig att tänka utanför ramarna och ge mig nya lärorika upplevelser.

2. Kan ditt passnummer utantill.
⛔ Konstigt nog inte. Men efter att vi hade läst 4000 mils lista, försökte vi faktiskt. Så under resan till Tobago försökte vi memorera våra passnummer. Gick så där. Siffrorna är redan borta. Fortsätter med ett foto av passet i mobilen istället…

3. En vanlig dag på jobbet alltid har minst ett plagg som är köpt på resa.
⚠ Nej faktiskt inte. Däremot är det mer regel än undantag på en resa. Kan bero på att många av plaggen köpts på solresor och inte fungerar så bra hemma i den Skånska kylan.

4. Kan säga hej på burmesiska, kinesiska och japanska.
✅ Absolut. Försöker alltid lära mig lite ord och fraser på landets språk. Det öppnar dörrar och visar att man har lite respekt och nyfikenhet för landet man befinner sig i.

5. Kan somna varsomhelst och närsomhelst.
⛔ Tyvärr inte. Inte någon av oss. Vilket innebär att vi oftast sover bort ett halvt dygn när vi väl kommit fram.

6. Tycker att 6 timmar är en kort flygresa.
✅ Har ju faktiskt blivit så! När man har gjort resor som tar mellan 30 och 40 timmar, är 6 timmar en ganska “kort resa” :).

7. Alltid när du överväger ett inköp ställer kostnaden mot en resa. (Nytt kylskåp, är du tokig, för det priset får man ju en vecka i Karpaterna!)
✅ Varje gång! Den inställningen har jag nog levt med sedan jag var tonåring. Allt jämställdes med en resa och görs fortfarande.

8. Alltid äter när det serveras mat “eftersom man aldrig vet när man får mat nästa gång”.
⛔ Nja. Tycker i princip att det blir för mycket mat under en resa. Framför allt under en långresa då man kanske äter två gånger på planet och sedan bara måste fika på flygplatsen. Jag har dessutom ganska bra blodsocker och kan gå utan mat en hel dag.

9. Inser att alla dina profilbilder på sociala medier är tagna utomlands.
✅ Yes! Alla mina profilbilder är tagna utomlands, utom en som är med syskonbarnen.

 

 

10. Inte längre ställer resefrågor på forum. Du svarar på dem.
✅ Ja. Man har ju alltid minst ett inlägg man kan länka till. Ställer sällan frågor faktiskt.

11. Kan le igenkännande åt bortemot 10 scams som du själv blivit utsatt för.
⚠ Har väl hänt några gånger, men faktisk färre än man kan tro. Någon taxiresa har man väl alltid blivit lurad på.

12. Tycker att wai känns mer naturlig än ett handslag.
⛔ Nja? Wai???

13. Har slutat titta på dina egna packlistor – och därmed glömmer hälften.
⛔ Tvärtom. Eftersom vi gjort missen så många gånger att glömma saker vi behöver, har en packlista skapats i telefonen. Den gås igenom inför varje resa. Sen är det kanske inte så att man behöver allt på listan för varje resa, men den gås igenom. Kanske mer för mannens skull. Det är oftare han glömmer saker än vad jag gör. Så länge han har alla sina tekniska prylar med sig och ett gäng sladdar känner han att han har allt med sig. Jag ogillar skarpt att lägga pengar på prylar som vi redan har. Dessutom inte miljövänligt. Gäller dock inte förbrukningsvaror, det kan man alltid köpa på plats.

14. Tycker att ovanstående faktiskt inte är hela världen.
✅ Sant.

15. I sällskap med andra alltid är den som reser med minst och lättast väska.
⚠ Det beror lite på vem jag reser med. Vet ingen som packar så lätt som min kära mor och syster. Oftast är deras väskor halvfulla. När jag reser med mannen är ofta min väska tyngre, vilket kan bero på att hygienartiklar, böcker och objektiv [vet att dessa inte bör ligga där, men orkar inte bära på dem, framför allt inte vid långresor när det kan bli lite tungt för axlarna] till kameran finns i min väska.

16. I ovanstående situation inte kan motstå att fråga om de övriga “har kaffebryggaren med sig”.
⛔ Eftersom vi sällan reser med andra uppstår sällan denna situationen.

17. Ständigt har gula-febern kortet in-gemat i passet. Du anser inte att det är lönt att ta bort det mellan Afrikaresorna.
✅ Faktiskt. Även om vi inte reser till Afrika så ofta, är det lika bra att kortet finns där man inte blir av med det. I passet… fast det är nog inte giltigt längre…

18. Närhelst du tömmer en ryggsäck hemma alltid hittar turist-diaré-tabletter i något fack.
⛔ Nej. Vi är generellt dåliga både på vaccinationer, ryggsäck och blir aldrig magsjuka. Däremot hittar man alltid panodil i flera av fickorna i mannens väskor.

19. Betydelsen av bokstavskombinationerna LAX, BKK och CDG, är lika självklara som att borsta tänderna för dig. Du har dessutom hunnit skaffa dig en favoritbar på flygplatserna i både Istanbul och Addis Abeba.
⚠ Nja. Eftersom vi oftast inte åker tillbaka till samma ställe, är det svårt att få en favoritflygplats. Men eftersom Köpenhamn är vår hemmaflygplats är vi där ofta. Älskar Köpenhamns flygplats. Däremot har jag två jag verkligen inte gillar. Orly i Paris och Frankfurt i Tyskland.

20. Ändå äter glass, buffé och skaldjur i Afrika och är ute och lullar själv efter mörkrets inbrott i Brasilien. För de där nybörjar-reglerna gäller ju inte dig längre.
✅ Yes :). Med lite sunt förnuft kan man faktiskt se mer än turiststråket och uppleva mycket mer. Vi blir dessutom i princip aldrig magsjuka, trots att vi äter på de mest lokala haken. Undviker färska grönsaker och frukt där vi misstänker att de kan ha sköljts i kranvatten. Bra så!

21. Medvetet reser hem i lite skitiga outdoor-kläder, för att alla på flyget ska se att du varit ute ett tag.
⛔ Nej. Det vill jag inte påstå. Tvärtom. Reser alltid hem i samma kläder som vi reste dit i. Kläder som inte använts under resan.

22. När någon frågar efter restips är du noga med att aldrig nämna ett resmål med chartertrafik.
⛔ Nej, faktiskt inte. Alla resevarianter har sin charm och hur man reser till ett land avgör inte om jag rekommenderar det eller inte. Vi åkte charter till Kuba för att det blev billigaste alternativet att ta sig dit. Så nej.

 

 

23. Alltid frågar andra hur många länder de varit i, bara för att sedan kunna briljera med dina +50.
⛔ Nej faktiskt inte. Självklart svarar jag däremot om någon frågar.

24. Börjar varannan mening eller mer med “När jag var i…”.
⚠ Kan tyvärr lätt bli även om jag försöker undvika det. Men eftersom många vet att jag resebloggar och att vi reser en del, så kommer ofta frågorna från andra hållet.

25. Tycker att den här listan är rolig.
✅ Jätterolig!

 

Resultatet!!! 

10 av 25 är kanske inget jättebra resultat. Jag kanske inte är en resenörd trots allt. Jag bara älskar att resa.

✅ 10
⚠ 5
⛔10

Andra som har svarat på samma lista

Gunilla och Christoffer på 4000 mil som skapat listan 
Lena på Ladies Abroad som inspirerade till svarslayouten 14 
Daniel på Flying Dryden, som fick 10 ✅
Pernilla på Ut och spring, som fick 14✅
Lisa på Livet från den ljusa sidan 

 

 

Translation:
We are anwering 25 question about travelling. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

  1. Kul att du också gjorde testet! :-)

    1. Men det gick inte så bra för mig :)))

  2. Jag fick jättedåligt resultat haha :D Men beror mycket på att jag hittills rest så lite till vissa delar av världen, så många punkter har sällan varit relevanta för mig… Sen beror det också på sättet jag rest de senaste åren – jag har mellan 2014-2017 spenderat typ 1 år och 8 månader utomlands sammanlagt, men bara varit i 4 länder.

    1. Du är ju egentligen mer resenörd än nån av oss :). Det är ju få av oss som varit borta så länge som du. En kul lista, men vi fick ju inte heller så bra resultat :)))

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *