Japan, Kanasawa (1)

 

Från Takayama åker vi norrut till Kanazawa. Den moderna staden som grundades 1889 och är belägen vid Japanska havet och gränsar till Japanska alperna, Hakusan nationalpark och Notohalvöns nationalpark. Staden ligger mellan floderna Sai och Asano.  När Shogunen styrde landet var staden en av de rikaste och samurajer vandrade på gatorna. 

 

Kanazawa kallades tidigare Kaga-regionen och var under Edo-perioden landets rikaste. Det kulturella livet och avsaknad av industri räddade Kanasawa från andra världskrigets bomber och därför kan man här finna välbevarade delar av den gamla slotts-staden, Nagamachi,  Samura District och Chava Entertainment District. Och även om det idag är en modern storstad så kan man fortfarande på sina ställen känna av historiens vingslag. Här hittar man en av Japans vackraste parker, den nästan 400 år gamla Kenroku-en. Parken som är anledningen till att vi väljer just Kanazawa. Hela trädgården är uppbyggd efter anrika kinesiska principer om fullkomlighet och perfektion.

 

Vi börjar vår dag med ett besök i den enorma Kenrouk-en Parken som också omfattar Kanazawa Castle och Seisonkaku-villan. Parken påbörjades på 1700-talet av en av de feodala herrarna som en privat trädgård. Den är en av de tre populäraste parkerna i Japan och omfattar ett område på 100,000 m². Kenroku-en betyder “trädgård med sex egenskaper”; rymlighet, avskildhet, känsla av uråldrighet, sinnrikhet, utsikt och rinnande vatten. Att hitta en trädgård med tre eller fyra av dessa egenskaper är ovanligt, men Kenrouk-en har dem alla. Den vackra trädgården har något speciellt för varje årstid och anses innehålla alla element inom Japansk trädgårdskonst för en perfekt harmoni. Den är mer än vad jag hade väntat mig.

 

Här finns dammar med enorma Koi-fiskar, små vattenfall, skog och en liten sjö. Och fast det är en galet varm dag och svetten längs med ryggen, har vi svårt för att gå därifrån. Vid Kasumiga-ike Pond, den vackra dammen i centrum av parken, som också är den största, hittar man ett av de fyra tehusen, Uchihashi-tei tea house, men här hittar man dessutom Kotoji lantern, Niji-bashi bridge, Karasaki pine tree, Horai island och Midori-taki Waterfall. Det är rofyllt och grönt. Vill man, kan man få en guidad tur av de många volontärguiderna som finns här. Förutom det vackra vita nyrenoverade slottet och parken besöker vi också ett av de fyra tehusen på området, mer om det i nästa inlägg.

 

LÄS MER: Mer om Kanazawa

 

Japan, Kanasawa (2)

 

KANAZAWA CASTLE

Kanazawa Castle är en oväntad upplevelse. Jag hade inte läst om det och visste faktiskt inte ens att det fanns här. Parken hade varit mitt fokus. Men det vita slottet är en fantastisk syn. Den feodala herren Lord Maeda Toshiie kom till Kanazawa Castle 1583 och påbörjade då det stora bygget av slottet. Slottet har därefter en historia av ombyggnader, tillbyggnader, bränder på grund av blixtnedslag, men också på grund av andra eldsvådor. Efter att det brann ner 1631 ändrades strukturen av slottet helt. Det byggdes om, byggdes till och vallgravar grävdes ut. Men 1759 var det dags igen. Slottet brann ner än en gång. Det rekonstruerades 1788. Och brann ner igen, 1808. Och igen 1881. De nuvarande byggnaderna är rekonstruktioner av hur slottet såg ut på 1850-talet.

 

The Samurai District ligger en kvart promenad från Kenrouk-en, förbi Hirosaka-gatan med sina exklusiva hantverksbutiker och lyxbutiker. I området som heter Nagamachi. Området som är mest känt för sitt eleganta samurajkvarter och Nomura house med sin vackra traditionella trädgård. Nagamachi är distriktet där samurajerna och deras familjer bodde. Jag får nog erkänna att jag blir lite besviken. Samurajdistriktet är mer en gata, med några få gamla hus. Men besöket i det vackra Nomura-ke ljusar upp upplevelsen lite grand. Ett renoverat samurajhus där man kan känna hur samurajerna en gång bodde. Det är litet och enkelt och precis som man faktiskt sett i filmerna att det en gång varit. Kanske en upplevelse som jag båda kan ha och vara utan, men inte mannen. Han gillade Nomura lite mer än mig. Å andra sidan fanns där ju både svärd, knivar och samurajutrustning.

 

Japan, Kanasawa (3)

Japan, Kanasawa (4)

Japan, Kanasawa (5)

Japan, Kanasawa (6)

Japan, Kanasawa (7)

 

Translation
Kanazawa is the city known for its beautiful park Kenrouk-en. It is one of the three most popular parks in Japan. Within the park you also find the white Kanazawa Castle.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

3 Comments

 1. Så vackert ställe! :)

  1. Daniela says:

   Verkligen vacker trädgård :)

 2. says:

  I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more
  pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a developer to create your theme?
  Superb work!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *