Malysia, Borneo, Näsapor

 

Några mil från Sepilok på Borneo, ligger Labuk Bay Proboscis Monkey Sanctuary. På 1990-talet köptes 160 hektar av mark upp här för att odlas palmolja på. Men den nya ägaren fick ganska snabbt upp intresset för näsaporna och fascinationen av dem gjorde att han lade ner planerna på att odla palmolja och satsade istället på att djurlivet här skulle bevaras.

 

För att se näsapor på nära håll är det dit man måste och bör åka. För oss blev behållningen så stor, att vi åkte dit två gånger. Man har möjlighet att se dem vid fyra tillfällen varje dag och på två olika plattformar. Och jösses så underhållande de är. Näsapan lever i mangroveskogarna, de tropiska regnskogarna och längs vattendragen på Borneo. De sover oftast vid vattnet och spenderar dagarna lite längre in i skogen, men sällan mer än 500 meter från vattnet.

 

Det utseende som vi kanske mest förknippar med näsapan är dess stora hängande näsor. Man tror att den har vuxit fram genom sexuellt urval. Det vill säga genom att näsapornas honor föredragit att para sig med hanar med stora näsor. Näsapan är vegetarian, och blad utgör över hälften av dess föda. I reservatet får de bland annat gurka och en specialgjord sockerfri pannkaka. De äter också omogen frukt eftersom sockret i mogen frukt kan orsaka att deras mage blir uppsvälld. De lever i grupper med vanligen 10 till 30 medlemmar.

 

Dessa grupper liknar antingen ett harem med en hanne och ett snitt på sex honor och deras ungdjur, eller i grupper av bara hanar. Unga hannar som blivit könsmogna måste lämna sin grupp medan honor vanligen stannar i gruppen där de blev födda. Arten är klassad som starkt hotad av IUCN. De största hoten mot arten är minskningen av deras naturliga miljö och jakt. Näsapan jagas för köttets skull, men också ibland för att vissa delar används i traditionell kinesisk medicin. Arten förekommer i flera naturskyddsområden men dessa är inte tillräcklig övervakade.

 

Inträdet är lite högre än på de andra reservaten, cirka 120 kronor per person, men värt varenda krona. Utöver näsapor finns det här Silvered Leaf Monkeys, på riktigt nära håll, makaker och om man har tur Hornbills. Bilder på dem kan ni se här. Medan jag tog bilder filmade mannen. Det ena filmklippet ser ni längst ner i inlägget här nedan.

 

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *