Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

Malysia, Borneo, Kinabalu

 

Att vandra upp för Gunung Kinabalu, Malaysias högsta berg med en höjd på 4 095 m över havet, var inte något alternativ för oss. Istället valde vi att gå några av de kortare “trailsen” och att klättra upp till vattenfallsutsikten. Bara de 150 meterna uppåt var en bedrift för oss. Berget är beläget i Kinabalus nationalpark som omfattar 750 kvadratkilometer.

 

Parken blev år 2000 utsedd som “World of Heritage Site”, världsarv, av Unesco på grund av sin stora botaniska variation. Parken är ett populärt turistmål i Malaysia med besökare från hela världen. Första försöket att bestiga berget gjordes 1851 av sir Hugh Low, en brittisk kolonial administratör. Han nådde platån nära toppen men nådde inte själva toppen. Trots det är toppen döpt efter honom och kallas Low’s peak. Den första att nå toppen var zoologen John Whitehead 1888.

 

Varje år genomförs en tävling som handlar om att springa upp till toppen på Kinabalu och tillbaka ner på kortast möjliga tid. Rekordtiden ligger idag runt 2 timmar och 30 minuter! Det är en vacker, men en ganska jobbig tur och de flesta väljer att göra den på två dagar. Stigen börjar officiellt på 1866 m.öh och därifrån är det 8,72 km att gå till toppen. För de flesta tar det 4-5 timmar att nå “baslägret” Laban Rata på 3272 m.öh. Här finns en restaurang och hyddor med sovsalar att vila i innan man, vanligtvis vid 2-3 tiden på natten, börjar ta sig upp mot toppen för att se soluppgången.

 

I området Kinabalu hittar man också Poring Hot Springs. Poring är Kadazundusun´s namn för den bambusort som växer i området. Här finns varma källor man kan bada i, en fjärilsträdfarm, två stora vattenfall [Kipungit Waterfall och Laganan Waterfall], en tropisk trädgård, hängbroar, och en orkidéeträdgård med över 1 200 arter. I Poring hittar du också världens största blomma, Rafflesia. Tyvärr räckte inte tiden till för oss och vi fick hoppa över Poring Hot Springs.

 

Innan vi gav oss iväg mot nästa äventyr här på Borneo, åt vi lunch uppe på berget. Absolut den godaste maten vi ätit på Malaysia och kanske den bästa utsikten.

 

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *