Det vore väl konstigt att säga att senaste året för mig, inte varit annat, än mest tråkiga nergångar. Jag hade en liten ljusglimt förra våren på cirka två månader, men resten av året har varit mest en kamp vad gäller hälsan.

 

Utöver mitt kroniska trötthetssyndrom, som varit bland det värsta på femton år, har jag fått Corona två gånger, och behövt vistas på sjukhus för lite annat tråkigt. Men man kämpar på och hoppas på bättre dagar. Så är ju livet för de flesta av oss… några med lite mer än andra att tampas med. Det vore väl en lögn att säga att jag inte längtar efter lite mer normala dagar, med mer jobb, resor och häng med vänner och familj.

 

Månadssvepen är ju ganska personliga och jag har svårt att skriva dem utan att nämna min hälsa. Den genomsyrar ju min vardag och allt jag gör. Ibland önskar jag ändå att jag hade kunnat vara lite mer objektiv. Och bara ha fokus kring resor och vår värld. Å andra sidan, är det här, i Månadssvepen, och mitt privata Instagram, där jag kan ventilera min frustration och få lite utlopp för att de begränsningar det innebär att leva med kronisk trötthet. Så ni får stå ut :).

 

LÄS MER: Fler Månadssvep hittar du här.

 

VÅR ÄLSKADE GUDSON FYLLDE ETT

I Oktober var vi med och firade den yngsta medlemmen i familjen. Min brorson, och vår gudson, Morris, som fyllde ett. Ett år och redan en buse på språng med egen vilja. Men också alltid med ett skratt. Det är stunderna som jag lever för och längtar efter när allt är som jobbigast.

 

 

RESAN TILL TURKIET

Efter ett halvår av total sysslolöshet och vila, törstade jag mentalt efter att något skulle hända i min tråkiga vardag. Så jag tackade ja till en pressresa till norra Turkiet. Fast jag kanske inte borde ha gjort det. Kanske blev det en av de mest minnesvärda pressresor jag gjort. Av fel anledning. Tröttheten genomsyrade mina dagar och jag fick hoppa över både frukost och kvällsmat. Dessutom påbörjades resan av en jordbävning, 6.0 på Richterskalan, i delar av vårt planerade program, som gjorde att programmet snabbt fick ändras. Den negativitet det skapade i stora delar av gruppen, påverkade mig mer än vad jag skulle önskat.

 

Jag blev ännu tröttare. Personligen störs jag sällan av att saker i programmet ändras. Det hör liksom till. Saker händer som man inte kan påverka och det hjälper sällan att sprida negativa åsikter om det. Det skapar bara tråkiga diskussioner. En av dagarna, en av mina favoritdagar, drabbades vi dessutom av ett riktigt kallt ösregn som gick rakt igenom kläderna. Det under en stadsvandring i det som skulle bli en av mina favoritbyar. Amasra. Det hela avslutades men Corona dagen efter hemkomst. Fyra av sex, i min del av gruppen, drabbades. Nåja. Mer från resan hittar ni på Instagram under Turkiet. Och artiklar kommer under början på nästa år.

 

Månadssvep

 

VÅRA PLANER KRING EN NYÅRSRESA

Ja, vi hade planer på en vinterresa i år. Dagen innan nyårsafton hade vi jag planerat att vi skulle resa till Seychellerna. Jag hade bokat ett hotell som verkade jättemysigt och allt som var kvar var att trycka boka på flyget. Men efter Coronan efter resan till Turkiet, insåg vi båda, att det är bättre att vänta till februari, Mars. Jag behöver landa och samla lite kraft för att orka en ny resa. Fokus på Julen nu.

 

FUNDERINGAR KRING CANCEL CULTURE & VIRALA INLÄGG

Läser dagliga nyheterna som vanligt. Idag står Margaux Dietz för flera tidningars rubriker. Efter ett videoklipp på Tik Tok har nu flera av hennes samarbetspartners avslutat sina kontrakt med henne. Det krävdes bara ett misstag. Det krävdes dock långt fler misstag av Kanye West för att han skulle bli “cancelled”, men även han har hamnat där. Det är inte första gången de senaste två åren som jag funderat mycket kring Cancel Culture. Det känns som att fenomenet blivit oerhört stort de senaste åren. Det finns till och med de som blivit cancelled för saker de gjort eller sagt tio år tidigare i livet.

 

För att idag bli viral och uppmärksammad, känns det som att man behöver lägga ut lite provocerande material. Men just det materialet, det som gör att man blir stor på SoMe, är också samma material som kan göra att man tappar eller inte får några samarbeten. Så, min fundering är, hur litet, eller stort, misstag krävs, utan att direkt bli cancelled? Självklart är risken större ju större man är. Men ibland kan jag tycka att det går lite för långt. För i tiden fick man en chans att be om ursäkt. Aldrig göra om samma misstag. Och sedan kunna gå vidare. Idag not so much.

 

LÄS MER: Om Cancel Culture på Chef.se.

 

 

NETFLIX

Det här är ett ämnet som växt till en lavin i min vardag. Netflix släpper oerhört många bra nya serier. Så många, att de ofta måste lägga ner majoriteten av dem redan efter en säsong. Det är så oerhört irriterande. En rädsla har infunnit sig där jag knappt vågar påbörja en ny serie, av oro för att jag ska gilla den, och att den inte ska få en andra säsong. Ibland, istället för att ge oss en andra säsong, får vi en spinoff. Som också i slutändan leder till nedläggning efter en säsong. The Witcher finns i farozonen där.

 

Sedan undrar de varför man inte får så bra tittarsiffror. Sluta släppa hundratals serier med bara en säsong, så kanske vi vågar investera i dem. Min lista på favoriter bland fantasy och scifyserier hittar du här. Just nu tittar jag på Vampire Academy på Tele2play och håller tummarna för att den får en andra säsong.

 

Faith, the Winx saga. Fick två säsonger och det verkar inte bli mer.
Sweet Tooth. Blev efter ett års väntan, tack och lov, förlängd till en andra säsong.
Warrior Nun. Andra säsongen avslutades med en cliff hanger. Vi vet inte än om den får en fortsättning. Trots ramaskri på Twitter.
Shadow and Bone. Vi har väntat på svar om en andra säsong sedan 2021. Och i dagarna kom svaret. Det kommer en andra säsong.
October Faction. Fick en säsong och vi har sedan 2020 väntat på ett svar om det blir en uppföljning.

 

29 fantasy, äventyr och sciense fiction serier

 

LÄSVÄRT I BLOGGVÄRLDEN

Daniel och Maria kom för ett tag sedan hem från ett enormt äventyr i Tanzania. Där gjorde de klättringen uppför Kilimanjaro. De har börjat berätta om sin spännande resa och mer kommer troligtvis. Deras bloggar och äventyret i Tanzania hittar du under;
Marias Mat och Dryden

 

En av mina favoriter bland resebloggarna, Fantasy Dining, drivs av Maria. Hon har utbildat sig till sommelier och har nu startat en ny vinblogg. Där kan man följa med på resor i vinets tecken och inspireras av ljuvliga bilder. Den hittar du här;
The Wineluggage
Instagram: @the_wine_luggage

 

 

Translation
It is that time. To sume up these few last months. It is also the last Monthly sume up, Månadssvep, for this year. I talk about Netflix, Cancel Culture and my last trip to Turkey.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *