Månadssvep, Nyehusen

 

Det har blivit dags för ett nytt Månadssvep. Mars, April och Maj har varit händelserika månader på många sätt. Samtidigt som mycket hänt har också väldigt lite hänt. Jag har redan varit i stugan fler gånger än på hela förra året, men jag har också åkt på Covid för tredje gången på ett år.

 

Jag var ute och reste i slutet på Mars, och kom hem och blev allt sämre som dagarna gick. Precis som vid de två tidigare covidinfektionerna som också hände efter resor. Då väntade jag bara ut det och blev bättre efter några veckor. Denna gången var hostan outhärdlig och gav mig huvudvärk, yrsel och blev galet anfådd av allt. Det fick bli besök hos doktorn. Ett rum på baksidan kallat infektonsrum. Där möttes jag av sjuksköterska och läkare i skyddsmundering. Kände mig lite som i en virusfilm :))).

 

Tänk, att för en stund sedan levde vi mitt i en pandemi med restriktioner, brist på toapapper, munskydd och  handsprit. Idag har många av oss redan glömt bort pandemin och känslan av att leva med den. Många har valt att numera fortsätta leva och semestra här hemma i Sverige. En ny vana. Sedan finns det de som mig, som har fått en mer panikartad variant av FOMO [fear of missing out]. Att nu måste vi passa på att se så mycket vi kan av världen. Innan nästa pandemi kommer eller fler krig i närområdet. Eller för all del innan jag blir sämre igen ;).

 

LÄS MER: Fler Månadssvep hittar ni här

 

 

PÅSKHELG I NYEHUSEN MED FAMILJEN

Premiären i stugan gjordes under Påskhelgen med nästan hela klanen Nasteski / Nilsson på plats. Det är då jag trivs bäst där. För att överleva påskhelgen då vi var nio barn och sex vuxna här, skickade jag alla barnen direkt på picknick till stranden :). Sååå bra. Blev också en helg med bror och svägerska [kommer eget inlägg från denna dag och recept på Gs burgare] och en helg med bästa Malin från Ladda Om. Och fler helger är planerade. Bland annat vår årliga “Ladies night”. Att fortsätta kalla det för tjejträff känns numera lite konstigt.

 

Månadssvep, Nyehusen

Månadssvep, Nyehusen

 

WEEKEND MITT I VECKAN I MALMÖ & EVENT MED KROATISKA TURISTORGANISATIONEN 

Vi är väl mindre bra på att göra det konventionella och boka weekend när det är helg. En inbjuda till ett event med Kroatiska turistbyrån, ledde till att vi bokade in oss på MJs Hotell en måndag och middag på Tareq Taylors restaurang Kockeriet. Vi är absolut nyfikna på Kroatien. Landet som så många höjer till skyarna. Utöver en halvdag i Split förra sommaren, har vi fortfarande hela landet kvar att upptäcka. Eventet hölls i vackra Slottsparken i Malmö på Mat och vin. Samtidigt som vi fick höra mer om Zadar [som vi blev helt taggade på] bjöds vi på fantastisk säsongsbetonad mat. Samma råvaror som på Kockeriet, men åh så mycket godare.

 

Skåne, Malmö, Mj´s hotell

Skåne, Malmö, Tareq Taylor, Kockeriet

 

MILSTOLPE PÅ INSTAGRAM

Nionde maj hade jag haft mitt konto på Instagram i exakt tio år. Vilken timing då att nå exakt tio tusen följare just nu. Helt klart en kul milstolpe. Jag tappade ganska mycket glädjen för appen mitt i processen. Som många andra när Instagram bestämde sig för att ta bort det kronologiska flödet och att bara visa inlägg som deras algoritm bestämt att man ska se. Min väg tillbaka kom genom att börja betrakta appen som ett kreativ plats där jag kan leka med bilder och flöde. En sak till, jag skapade ett privat konto ditt jag flyttade alla mina vänner. Där missar jag inget och kan ventilera lite mer privata saker :).

 

 

KAN VI PRATA lite POLITIK | USA

Jag kan inte säga att jag är direkt politiskt aktiv. Men jag är väldigt aktiv när kommer till att läsa världsnyheter. En av de stora efterdyningarna i mitt liv efter pandemistarten. Idag vill jag bara ventilera lite om galenskaperna som pågår i Usa. Framför allt Florida. Om man som mig, lästa mycket om Trumph när det begav sig, lär man ha stött på namnet De Santis. I veckan gav han sig in i presidentkampen. Och det skrämmer sk…en av många Floridabor. Även mig. För om man följt honom, inser man snabbt att han är sju resor värre än Trumph.

 

Självklart händer det mycket just nu i många länder som är bakåtsträvande, framför allt för mänskliga rättigheter i alla dess former. Men få har fått igenom så mycket på så kort tid som De Santis. Under sina två år som guvernör, har han skapat lagar som tar världen århundraden bakåt i tiden. Vad skulle hända om han blev president? Många i LBTQ+ communityn, börjar nu bli rädda för att bo kvar i Florida. För vad händer om man behöver vård? Och vad händer med ens barn om man är transsexuell. Du kan läsa mer om det hela på New York Times. Han har tecknat en lag för att;

– Förbjuda abort efter vecka sex.

– Samtidigt som han påstår att han är prolife [ovan], skriver han på en lag som tillåter dolda vapen för privatpersoner, utan tillstånd…

– … och att sänka kraven för dödsstraff. Det ska alltså bli lättare att få ett dödsstraff. Istället för en majoritet på 12 jurymedlemmar, räcker det nu att 8 är eniga.

– Han har förbjudit vård för barn som vill göra könsbyte och minimerat det för vuxna. Denna lag ger också staten rätt, att ta barnen från föräldrarna, om de får könskorrigerande hjälp.

– Han har förbjudit lärare i offentliga skolor att kalla sina elever annat än han eller hon. Alla andra pronomen är förbjudna. Denna lag förbjuder också all utbildning inom könsidentitet och sexuell orientering.

– Inom samma ämne har han också förbjudit böcker om “woke” i skolorna. Det vill säga böcker som berättar om minoriteters historiska upplevelser och medvetenhet om frågor som rör jämlikhet mellan olika etnicitet, mellan kön och social rättvisa

– Han har också inför en lag för att övervaka Disney i Florida och begränsa deras frihet. Området har fram till nu varit lite som en självstyrd stat, som kommunen tjänat oerhört mycket på, eftersom Disney har tagit ansvar för stor del av infrastrukturen.

‏- Han har också inför en lag som tvingar företag med mer än 25 anställda att använda en E-identifieringsprogram för att komma åt illegala immigranter. Vilket kan komma att leda till att många företag får arbetsbrist.

– Intressant nog, har han också skrivit under en lag som ger honom rätten att dölja alla sina resor från offentligheten, inklusive resor till andra stater.

 

 

FILM & TV-SERIER

Det vore väl inget riktigt månadssvep, om det inte innehöll ett stycke om TV-serier och film. Sista månaderna har det inte blivit så mycket film och serier. Jag har inte riktigt orkat. En TV-serie som jag sett, och som jag absolut vill tipsa om, är Queens Gambit. Den är ju inte ny, men är i en genre som jag normalt inte dras till. Drama. Ett klipp dök upp på Tiktok, och gjorde mig nyfiken. Redan halvvägs in i första avsnittet var jag fast. Ana Taylor-Joy, som gör rollen, är helt perfekt för rollen och är nog den som gör hela serien.

 

En av de få filmer jag sett, som jag gillade, är den nya filmen Voyager. Handlar om ett gäng tonåringar som skickas ut i rymden för att befolka en ny planet. Men när oroande hemligheter om uppdraget kommer upp till ytan, trotsar de sin träning och börjar utforska sin innersta mest primitiva natur.

 

Och så detta årets bästa dokumentär. Fast den är från 2021. Selma Blair har spelat stora viktiga biroller i filmer som Hellboy, och Two and a half men. Jag har aldrig riktigt imponerats av hennes rollprestationer, men i denna dokumentär, “Introducing Selma Blair”, i rollen som sig själv, gör hon kanske sin bästa roll någonsin. Den handlar om hennes resa med den autoimuna sjukdomen MS. Den är så rå, att den emellanåt blir obekväm. Så äkta. Och känns i magen. Flera situationer känns extra ömma för mig. Kampen med vården för att behöva bevisa att man är sjuk. Som om någon någonsin skulle vilja bli sjuk i ME, MS eller vilken sjukdom som, som läkare inte är bekväma med. Om du inte gillar att bli obekväm, se den inte.

 

 

STADEN SOM FÖRBJUDER SELFIES

Att vilja dokumentera sina resor är inget nytt. Att ta bilder under resan är heller inget nytt. Men en borgmästare i fiskebyn Portofino i nordvästra Italien, tycker att selfiefenomenet blivit för mycket. Han vill därför förbjuda selfies på vissa platser. Han menar att selfies skapar ett “anarkistiskt kaos”. Detta eftersom man orsakar trafikstockningar och försämrad framkomlighet för gångtrafikanter. Därför införs ett förbud mot att ta bilder och selfies i vad man kallar “no-waiting”-zoner och den som trotsar förbudet, som började gälla från och med påskhelgen, riskerar böter på 275 euro, vilket motsvarar drygt 3 100 kronor. Bilden nedan är Inte Portofino, däremot Portovenere.

 

Italien, Portovenere

 

KOMMANDE RESOR 

Vi har två resor inbokade i sommar. Den första över midsommar till Tunisien. Ett land som vi inte besökt på 22 år. Den andra blir en roadtrip i Österrike i slutet på Juli. Ytterligare en resa jag ser fram emot. Jag har inte varit i Österrike på 35 år. Enda gången var en klassresa i nian. Vi kommer börja i Munchen och avsluta i Salzburg, som vi faktiskt besökte redan då. En stad som jag blev oerhört förtjust i. Ska bli oerhört spännande.

 

 

Translation
It´s been a few months since I did a monthly report, so here we go. Today I am talking about my third covid infection, an event we attended with the Croation Tourism Board, a visit at Tareq Taylors restaurant in Malmö. And about Ron de Santis, Selma Blair  and our upcoming suppertrips.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *