Bara för några år sedan såg de flesta bloggar likadana ut. En sida rätt upp och ner, bilder från mobilen och det handlade mer om att få ut ett innehåll än kvalitet på innehållet. Under bara det senaste året har jag sett stora förändringar. Så många har satsat på sin design, investerat i bättre utrustning för bättre bilder och levererar sjukt bra innehåll.

 

För mig ligger så klart min passion hos Resebloggarna. Trots att vi alla är resebloggare, finns det nog mer som skiljer oss åt än i kanske andra nischer. De flesta har sin egen lilla nisch inom nischen och alla har styrkor inom olika områden. Jag bara älskar att vi alla har samma intresse, men att så många ändå har hittat sin unika stil. Några är jätteduktiga på att skriva stora reseguider, andra gör hellre dagliga uppdateringar, några [som mig] älskar att berätta med mycket bilder, andra är riktigt duktiga storytellers och flera tar bara helt fantastiska bilder.

 

Det finns de som följer väldig många bloggar och hinner läsa dem alla. Jag är tyvärr inte en av dem. Det faller sig kanske naturligt att man inte både hinner läsa allt man vill och samtidigt hinna skriva själv, även om man så klart verkligen skulle vilja. Så jag faller ofta tillbaka till att läsa bloggarna jag redan gillar. Alla är faktiskt resebloggare, utom en. Elsa Billgren. Men även hennes har fallit i skymundan, för det är oerhört svårt att läsa ikapp hos någon som bloggar varje dag som Elsa gör. Missa en vecka så har du minst sju inlägg som ligger och väntar, och helt plötsligt är de hundra. Jag följer alla mina bloggar via RSS till outlook. Det betyder att jag i outlook skapar en rss-länk till bloggen, som sedan tar hem ett mail varje gång det finns en nytt inlägg att läsa.

 

Under året har jag varje månad i min månadssammanfattning “On Instagram” utsett en blogg som månadens blogg. En blogg som genom antingen sin blogg eller ett specifikt inlägg inspirerat mig lite extra. Idag har jag samlat alla här och inte riktigt alla är resebloggare. Längst ner i inlägget har jag dessutom lagt till några bonusbloggar. Några Resebloggar som jag också gillar och läser så ofta jag bara hinner. Så här kommer de månad för månad. Och bilderna kommer så klart från respektive blogg och är tagna av bloggarna själva.

 

JANUARI – ROWANTREE

För inte så länge sedan hamnade jag via en FB-grupp på Ranias sida, Rowantree. Hennes fantastiska naturbilder fick mig att stanna upp och numera går jag regelbundet in för inspiration av vackert komponerade bilder.

 

FEBRUARI – EMILIA WESTERSTRÖM

Emila Westerström är det unga coola tjejen från Lund som bloggar på sajten med samma namn. Förutom att hon är tatuerare är hon också superduktig fotograf. Utöver massor med inspiration om konst, foto och livsstil, hittar man massor med inspiration på DIY.

 

MARS – INGEN

Läste väldigt lite denna månad så utsåg ingen denna månad.

 

APRIL – FREEDOM TRAVEL

Peter och Helena på Freedom Travel har gjort något helt galet. Något som jag sååå önskar att jag hade kommit på först. De har skapat en sida som heter Resa i världen. Det är över 600 länkar från 150 länder där de har samlat reseberättelser från massor av resebloggare. Så behöver du information om något specifikt land, är det dit du ska gå för att direkt hitta vilka bloggare som skrivit om destinationen. Och så klart har Discovering The Planet få vara med under några länder.

 

MAJ – RESA MEDVETET

Linda på Resa Medvetet är bloggaren som ständigt utmanar oss läsare och resenärer, att tänka till lite mer när det kommer till medmänniskor och medvetet resande. Inte helt oväntat blir mitt favoritinlägg denna månad ett av Lindas inlägg. “How to eat an elephant”. Välformulerat, genomtänkt och ger en tankeställare.

 

JUNI – FANTASIRESOR

Sofias inlägg om Civezza i Italien påminner om dofterna, smakerna och livet i Italien. Ligurien är ju en fantastisk del av Italien och jag har ju skrivit en del om våra dagar där.

 

JULI – LADIES ABROAD

Lena på Ladies Abroad har besökt Georgien och hennes fantastiska bilder får mig att flytta upp Georgien på önskelistan. Det var när Jeanette Seflin hade varit där som jag fick upp ögonen för landet och nu har Lena bara förstärkt önskan ännu mer. Georgien ligger nog inte långt i framtiden.

 

AUGUSTI – FLERA RESEBLOGGARE

I början på vecka publicerade jag ett inlägg med flera av resebloggarnas egna favoritinlägg från denna sommaren.  Där finns många fantastiska inlägg att läsa för mörka vinterkvällar.

 

SEPTEMBER – RESFREDAG

Annika på Resfredag skriver ett jättefint inlägg om mål, drömmar och planer och skillnaden där emellan. Det fick mig att fundera lite på mina egna och att det kanske är dags att revidera om min egen lista lite.

 

OKTOBER – FANTASIRESOR

Så, Oktober var en månad när jag läste en del andra bloggar, men tyvärr inte tillräckligt många. Så känns det i och för sig alltid. Det finns så många duktiga resebloggare. Men någon som stuckit ut lite denna månaden för mig är Sofia på Fantasiresor. För andra gången i år. Flera fina inlägg denna månaden.

 

NOVEMBER – ÄNTLIGEN VILSE

Under November delade Katarina på Äntligen Vilse med sig av sitt fantastiska äventyr till Yosemite National Park i Usa. Bild efter bild på ett magiskt höstlandskap. Fler fantastiska bilder hittar du så klart på hennes blogg.

 

DECEMBER – PÅ VIFT

Cathinka är en relativt ny resebloggare. Men redan från början levererade hon en vacker sida, vackra bilder och vackra berättelser. Dessutom har jag och Cathinka en passion för liknande destinationer. Min favorit bland hennes måste vara Namibia.

 

SJU ANDRA RESEBLOGGARE SOM JAG OCKSÅ GÄRNA LÄSER & VILL LYFTA

 

JEANETTE SEFLIN

Jeanette är kanske den resebloggare som inspirerat mig direkt till att besöka ställen. Bergianska Trädgården besöktes efter ett av hennes inlägg och Georgien hamnade högt på listan efter ett annat inlägg. Älskar dessutom alla hennes bilder.

 

SANNA ROSELL

Sanna är en fantastisk historieberättare och vill du läsa reseberättelser med det lilla extra ska du gå in på hennes blogg. Det är också hit du ska ta dig om du vill lära dig mer om att skriva fångande texter med känsla. Utöver tips i bloggen, erbjuder Sanna workshops i skrivande.

 

FLYING DRYDEN

Daniel är Östersundsbon som skriver lite humoristiska inlägg som dissar destinationer med bästa glimten i ögat. Bästa bloggen för att få sig ett litet skratt. Är du dessutom en liten teknikfreak och gillar det där med flygplan lite mer, då har du hittat rätt blogg att följa. Daniel tar dessutom fantastiska landskapsbilder.

 

GEOTRAVELER´S NICHE

Lola Akinmade Åkerström är i en helt egen klass. Utöver att hon är en av Natgeo Travelers fotografer, har hon fått oräkneligt antal  fotopriser och skrivit två böcker, bland annat boken Lagom. Hennes blogg är på engelska, men besök den för bilderna vet ja.

 

JOHNNY BAJDZAN

Johnny är färdledaren som jobbar i länderna österut, stan-länderna. Jag bara älskar att läsa hans söndagskrönikor, men även han andra inlägg. Han är en fantastisk storyteller och skriver på ett sätt som fångar en och tar med en på hans resa.

 

FANTASY DINING

Om man vill www. få inspiration för att besöka annorlunda restauranger, temarestauranger eller annorlunda boende, bara måste ni besöka Marias blogg. Hon har ätit sig världen runt på de mest underliga och fantasifulla ställen. Kolla Tokyo lite extra.

 

OH DARLING

Helena har en av bloggarna som jag kanske följer mer regelbundet. Hennes bilder kommer aldrig göra dig besviken. Och hennes bilder av norrsken ska vi inte ens prata om. Magiska. Helena har också gjort flera resor till Usa och hos henne kan du hitta massor med information om bland annat Las Vegas, Yosemite National Park, Arizona och Nevada.

 

Translation:

Here are the travel bloggers that inspired me the most in the year that past.

 

Dagens Bilder: Alla bilderna tillhör resepektive blogg och är lånade för dagens inlägg.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

20 Comments

 1. Ja numera finns det verkligen en uppsjö av resebloggare! När jag började blogga för nästan 7 år sedan visste jag inte om någon annan resebloggare! Kram

  1. Håller så med. I år har jag bloggat tio år och när jag började kände jag inte till en enda reseblogg förutom Hallins :).

  1. Välförtjänt :)

 2. Så mycket fantastisk inspiration. Och tack själv för att jag är med på ett hörn i sammanställningen av bloggarnas egna favoritinlägg!

  Vilken guldgruva resebloggarnas samlade arkiv utgör när man tänker efter, Det är annat det, än på den tiden man var hänvisad till resebyråernas kataloger eller biblioteket/bokhandeln. :)

  1. På gott å ont. Var ju lättare att hinna med att läsa alla när vi inte var så många :). Och du har rätt, förr var det verkligen resekataloger som gällde, numera nästan bara bloggar :).

 3. Jag säger som Cathinka – ett enkelt men väl menat Tack. Alltid lika roligt att se vilka av mina “medvetna” inlägg som folk fastnar för. :)

  1. Du har ju skrivit oerhört många bra, men detta stack ut lite extra för mig :).

 4. Ja nog har tiderna förändrat inom resebloggandet. Verkligen. :)

  1. Visst har det. Så mycket mer inspiration :)

 5. Vad gullig du är <3 Tack för dom fina orden!!!

  1. Gillar ju din blogg massor, så inte så svårt :)

 6. Men så trevligt. Bra tips på resebloggar. Några helt nya för mig. Ska gå in och kika lite närmare på dom

  1. Vad bra att du kanske hittar några nya. Finns ju oerhört många väldigt bra.

 7. Ja, alltså resebloggarna har bokstavligen talat öppnat en helt ny värld för mig! Tack för omnämning, det värmer. Kram!

  1. Eller hur. Oerhört spännande också hur mycket vi påverkar och inspirerar varandra. Ett bra community helt enkelt. Kram

 8. Vad roligt att höra att vi kunnat inspirera! Resa o världen var Peters idé och han jobbade hårt med den ;) Dessutom uppdaterar vi ibland när någon mejlar eller vi själva upptäcker något som saknas. Och visst finns det många fina resebloggar att inspireras av! Bland annat de du nämner, och även andra.

  1. Det måste vara ett av de största bloggprojekten under förra året. Superbra idé så klart och jättesnyggt gjort. Ja, finns otrolig många fler bra resebloggar än de jag nämner. Dessa gjorde bara lite större avtryck i min värld förra året :)

 9. Håller med, massa bra bloggar och fin inspiration :)

  1. En ständig källa till inspiration :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *