Resan började tidigt, med tåg till Köpenhamn vid två på morgonen och flyg vid sex. Beslutet att åka till Sunny Beach kändes rätt, trots att jag faktiskt varit där tidigare, och kanske just därför. Målet med denna resan var att bara vila och få lite sol, utan att behöva oroa sig för att man inte orkade turista. För det hade jag ju redan gjord där en gång. Och skulle jag orka turista var det bara en bonus denna gången.

 

Sunny Beach är ju kanske mest känt för att vara ett festställe, ett ungdomsställe. Och det är sant, men turismen här har fullständigt exloderat, och turister i alla åldrar finns representerade i massor. Hotellen i området poppar upp som gubben ur lådan i snabb takt. Och det är hektiskt här, det är massor av folk, mycket försäljning av allt och massor med restauranger och pubar. Längst med badorten breder en 6 kilometer lång finkornig sandstrand ut sig. På sina håll är den 120 meter bred. Enligt en del är den svartahavskustens vackraste, enligt andra den bästa i hela Europa, och jag, jag gillar den.

 

Bulgarien gränsar till Grekland, Serbien, Rumänien, Makedonien och Turkiet. Landet har kust mot Svarta havet och har många fina stränder. Största städerna är Sofia, Plovdiv och Varna. Huvudstad är även dess största stad, Sofia, som är ungefär lika stort som Stockholm. Drygt 85 procent av Bulgariens invånare talar bulgariska som är landets officiella språk. Bulgariska är ett slaviskt språk liksom makedonska, som många vid gränsen till Makedonien talar. Andra språk i Bulgarien är turkiska och romani. Den ortodoxa kristendomen är den dominerande religionen i Bulgarien och drygt 82 procent tillhör den ortodoxa kyrkan.

 

 

DET BULGARISKA KÖKET

 

Det bulgariska köket är släkt med det turkiska och grekiska. Vitlök, honung, fårost och yoghurt hör till basingredienserna. Bland mina favoriter hittar du banitza [är en slags filodeg med blandning av ägg och fårost ], shopska [fårostsallad med tomat och gurka], och kavarma [en köttgryta med grönsaker]. Favoritrestaurangen i Sunny Beach måste bli Djannys.

 

En fantastiskt fräsch restaurang som har allt. [Du hittar den på Flower Street uppe vid basarområdet]. Den bästa maten hittar du faktisk inte i Sunny Beach, där det är ganska turistanpassat. Får du chansen att äta på någon liten bykrog, passa på. Det är både godare och billigare. Shoppingen för oss i Bulgarien är extemt prisvärd. De flesta butikerna och marknadsstånden i Sunny Beach ligger utmed strandpromenaden vid Flower Street. Tänk bara på att det mesta här är kopior, men utöver det finns det hur mycket som helst att välja på.

 

 

DAGSUTFLYKT FRÅN SUNNY BEACH TILL SOZOPOL OCH BURGAS

 

Trots att målet inte var att turista, orkade vi faktiskt med att göra det en dag [bonus]. Valet av dagsutflykt för oss blev en kombinerad sightseeing tur, som var riktigt riktigt bra. Dagen började med ett besök av på kloster. Därefter besökte vi den lilla byn Sozopol som är supermysig. Dagen fortsatte med en flodtur på Ropotamo och avslutades med shopping i Burgas. Dagen kostade oss 42 leva per person [cirka 200 kr], och då ingick guidade turer och flodturen. Definitivt prisvärt.

 

Så vill man ha en extremt lugn semester eller upptäcka det riktiga Bulgarien, är det kanske inte hit man ska åka. Jag åker hit för att det är billigt, okomplicerat och för att allt jag behöver finns runt hörnet. Men om man ändå åker hit, och trots allt vill upptäcka Bulgarien, finns det massor av möjligheter. Det finns gott om arrangörer i området som säljer dagsutflykter och annat man skulle vilja göra.

 

NESSEBAR

Den lilla medeltidsstaden ligger fem kilometer från Sunny Beach och är med på Unescos Världsarvslista. Här finns många kyrkor som är bland de bäst bevarade på hela Balkan. Här kan man lätt spendera många timmar bland små gator, handla hantverk, keramik, kläder och äta massor med god mat.

SOZOPOL

Sozopol är känt för sina fikon och de odlas fortfarande på många ställen. Här kan du strosa rundor bland gränder och kullerstensgator och fika på ett av de många fiken. Helt underbar och mysig liten by.

BURGAS

En liten storstad för de som vill shoppa i vanliga butiker till bra priser. Burgas är Bulgariens fjärde största stad, och här hittar man förutom shopping många mysiga kaféer. Utöver dessa små utflykter kan man vara med på vinprovningar, åka Katamaran, åka till Istanbul, åka till byar som Balchik [den vita staden], åka på båtturer, åka till Balkanbergen, Golfa, Aquaparker finns det gott om, eller kanske man väljer att åka till Obzor [den bulgariska landsbygden].

 

ALLMÄNNA TIPS

 • Minitåg till Nessebar, går från hotell Alba i centrum och kostar 3 leva per sträcka. Man får byta tåg en
  gång när man ska till Nessebar.
 • Två solstolar + ett parasoll kostar cirka 21 leva [cirka 105 kr].
 • Växla, kolla kursen innan du betalar. We buy på skylten är inte alltid nödvändigtvis kursen du får när du
  köper leva, [en läxa jag fått lära båda gångerna jag var där].
 • Man dricker inte kranvattnet, utan du får köpa på flaska.
 • Hotell Grand Victoria är ett superbra hotell som ligger precis på stranden. Lite dyrare kanske, men superbra om man
  vill bo nära stranden.

 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *