Detta året firar Discovering The Planet tio år. Helt otroligt hur tiden har gått och så mycket som har hänt. Både med bloggens utseende, vad inläggen handlar om och resandet. När jag började blogga var det korta inlägg om roliga reserelaterade saker som jag läst om i tidningar och nyhetsmail.

 

Jag reste inte så mycket då. Mest på grund av att jag inte kunde på grund av hälsan, men också på grund av att inte ekonomi fanns. Att leva med en sjukdom som ME/CFS där en av symptomen är kronisk trötthet är inte lätt, och åren mellan 2005 och 2010 var de värsta. En av mina få kontakter med yttervärlden, blev bloggen. Man fick en känsla av att vara en liten del av något större. Men det har hänt så mycket mellan dess och nu. Bloggen har blivit ett företag. Ett företag som låter mig jobba med det jag älskar allra mest. Resor, möta nya människor , lära mig om andra kulturer och att skriva och fotografera.

 

Jag är oerhört tacksam för allt som bloggen gett mig. Inte bara resor och nya roliga bekantskaper, men också allt som jag varit tvungen att lära mig. Att driva en reseblogg kräver mer än man tror. Bara processen att fotografera har varit en enorm utveckling, som konstant pågår. Jag har fått lära mig olika fotoredigeringsprogram, lära mig wordpress och att allt om att bygga upp en webbsida, lära mig allt jag kan om olika skatteregler för bloggare [vilket är en djungel, eftersom skatteverket själva knappt vet vad som gäller]. Tack och lov för de bokföringskunskaper jag redan hade, så jag slapp lära mig det också.

 

Och, kanske allra viktigast, de senaste åren har jag fått lära mig att välja och välja bort. Att prioritera det som är viktigt och att inte vara rädd för att släppa sådant som inte är det. För mig har det inneburit att jag lade ner twitter, gick ur flera grupper på FB, spenderade mindre tid på Sociala Media, blev mindre orolig över att inte vara konsekvent på Instagram och lade ner sidor på FB som jag var administratör för. Och ändå räcker inte tiden till. Jag har alltid minst 40 påbörjade inlägg, över 1 000 inlägg som i princip blivit arkiverade för att de blev inaktuella innan jag hann bli färdig med dem.

 

HUR DET BÖRJADE

1998 PANDAS HOMEPAGE
Det var då jag gav mig på att skapa min första hemsida. “Pandas Homepage”. Fram till 2005 kodade jag en ny sida i html ungefär en gång per år. Någonstans där på vägen gav jag upp. Jag kunde inte tillräckligt med HTML för att få sidan som jag ville.

 

 

2001 ANTECKNINGAR FRÅN ETT KÄLLARHÅL
Jag döper om sidan till “Anteckningar från ett källarhål”. Anledning? Jag har läst boken “Anteckningar från källarhålet” av Dostojeviskij och gillar namnet. Fortsätter att leka med denna designen fram till 2005.

 

 

2005 AROUND THE WORLD WITH DEE AND GEE
Jag döper åter om sidan. Nu till “Around the world with Dee and Gee”. Jag börjar på en ny design. En design som börjar likna något av en resesida och med de kategorierna jag vill ha. Men kodningen visar sig bli för svår och jag har inte tålamod att lära mig mer. Så någonstans här blir det inte mycket mer. Inte förrän 2008.

 

 

2008 DISCOVERING THE PLANET
Jag har släppt det där med hemsida helt och tänkt ännu mindre på det. Svägerskan som alltid varit lite tidigare med allt som händer på webben, har då en blogg. Hon föreslår att jag också ska starta en. Det låter kul och jag börjar leta domän. Jag vill ha ett namn som är reserelaterat, så klart. Men det visar sig att alla jag kommer på som är på Svenska redan är tagna. Det blir Discovering The Planet och domänen registreras i Augusti 2008. Jag lägger upp sidan på gratisversionen av WordPress. Bara två månader senare bestämmer jag mig för att jag vill ligga på en egen domän. Så den 15 oktober blir det så. Under Discovering The Planet ligger då två bloggar, Vardagsliv och Hälsosamt. Jag jobbade i nästan femton år som gruppinstruktör på gym och höll flera olika klasser, och intresset för kost och träning var då lika stort som för resor. Under 2008 blir det bara ett inlägg. I december.

 

 

 

2009 DISCOVERING THE PLANET
Under tiden som jag håller på att bygga om sidan och bestämma mig för hur den ska se ut, bestämmer jag mig också för att helt släppa Hälsosamt och att sidan bara ska handlar om resor och vår värld. Och så har det varit sedan dess. Sidans utseende förändras dock inte.

 

2017 DISCOVERING THE PLANET
Jag tror att både jag och sidan landar rätt i början på 2017. Jag har hittat en design jag gillar och hittar mitt eget språk och sätt att bygga upp artiklar på. Och jag tror att jag kommer köra på i samma andra under 2019. Självklart pågår ständigt små förändringar i bakgrunden som ni kanske inte märker av, men i skrivande stund känns designen rätt och jag kommer behålla den tills jag tröttnar :).

 

BLOGGEN I SIFFROR

Eftersom jag har bytt plattform några gånger på bloggen, har en del siffror gått förlorade. Siffrorna här nedan kommer från räkneverktyget Google Analytics och är från 2013, då jag gjorde mitt sista plattformsbyte. Så här har de fem sista åren sett ut.

Besökta länder 58 
Publicerade inlägg 1 444
Unika besökare 272 177
Antal besök 338 700
Sidvisningar 666 800

 

HUR VI SKA FIRA

Bristen på tid gör att det inte blir alltför mycket firande. Men jag kommer under månaden göra inlägg om våra favoritresor, våra favoritupplevelser och länder jag besökt tack vare bloggen. På Instagram Stories kommer jag varje dag tipsa om en resebloggare som jag har lärt känna tack vare bloggen. Jag kommer börja med de Svenska Resebloggarna som jag rest med, och sedan fortsätta med Nordiska resebloggare och avsluta med resebloggare som jag lärt känna på olika event.

 

FRAMÅT

Vi tar en dag i taget. Vi har några projekt på gång som vi ser fram emot att dela med er. Vi lär oss nya saker varje dag. Om oss själva. Om vår värld. Om vår närbygd. Vi ser inte oss själva som några reseexperter. Kan man någonsin bli det? Vårt mål är bara att få se så mycket så möjligt av vår värld och dela våra upplevelser med er genom inspiration och bilder.

 

Tack för att ni besöker vår sida. Kanske har ni under åren hittat lite inspiration här :). 

 

 

Translation

Discovering the planet is celebrating ten years this year. And we are hopping for ten more. Thanx for visiting us.

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

18 Comments

 1. Grattis! Jättekul att läsa, jag ser fram emot guldklocka-inlägget! Fira i massor!

  1. Haha. Jag lovar att jobba på så det blir ett guldklocka-inlägg. Stort tack ♡

 2. Hipp hipp hurra! Stort ändå, 10 år

  1. Tack Cathinka. Det trodde man aldrig när man började :).

 3. Gratulerer med de ti årene! Gøy å høre hvordan det har utviklet seg fra starten :-)

  1. Tack snälla Marianne. Ja, tänk vad mycket tid man har lagt ner :). Men det har det varit värt.

 4. STORT tillykke med det. 10 år – det er flot! :-)

  1. Tack tack. Känns väldigt kul :).

 5. Stort tilykke med de 10 år min søde svenske ven. Sikke en fantasisk blog rejse du har været på og hvor har du gjort det godt. Kram fra Annette

  1. Tack min fina danska vän. Tänk om man skulle räkna timmarna man lagt ner :). Men det har varit så värt det. Har ju dessutom fått lära känna fantastiska människor <3

 6. Hurra och stort grattis till 10 år (och 10 nya)! Vi måste skåla jubileumscava nästa gång vi ses!

  1. Ja STORT grattis till oss :). Det tycker jag absolut!!

 7. Grattis till tio år!

  1. Stort tack Ann-Louise :)

 8. Imponerande historia – längtar till jag kan skriva ett sånt här inlägg. Du är en förebild!

  1. Tack fina fina Linda. Du om någon kommer dit. Vet ingen som är så målmedveten. ♡

 9. Stort GRATTIS! Hurra, hurra, hurra! Jag har följt din blogg länge, men minns inte exakt hur länge … när jag hittade den liksom ;) Vi firar 10 år 2019 :)

  1. Tack tack fina ni. Tänk att vi hållt på så länge. Ni får ju fira lite extra. Det är sjukt imponerande med ett inlägg varje dag i flera år. Och bra inlägg dessutom.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *