Warning: Undefined array key "HTTP_USER_AGENT" in /home/httpd/vhosts/discoveringtheplanet.com/httpdocs/wp-content/plugins/ultimate-social-media-plus/libs/controllers/sfsi_socialhelper.php on line 249

Reseguide till Italienska Cinque Terre

 

Förra året gjorde vi den ultimata roadtripen i Italien. Vi började i Pisa i norr, med Cinque Terre, och fortsatte sedan hela vägen ner till Amalfikusten och upp till Rom. De tre veckorna hade lätt kunnat bli fler. Idag ska det handla om de fem lilleputtstäderna i Italienska Ligurien som är en av Europas hetaste Turistattraktioner. Cinque Terre.

 

Man hittar Cinque Terre vid den södra delen delen av Liguriens kust, inte många mil från Toscana. Söderifrån räknat ligger byarna tätt, Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza och Monterosso al Mare. Huvudattraktionen är landskapet, men också vyn av de fem små byarna klistrade på berget. Ligurien sträcker sig från Ventimiglia vid franska gränsen i norr och söderut till La Spezia. Här finns flera kuststäder med stora hamnar av internationell betydelse. Genova är den största staden i Ligurien, men även Savona och La Spezia är stora hamnstäder. I La Spezia hyr många besökare i Cinque Terre bil för att göra utflykter till exempelvis Toscana.

 

Sammanlagt har de fem byarna ungefär 5000 invånare och tog under 2015 emot 2,5 miljoner turister. 1997 blev Cinque Terre utsett till världsarv på UNESCO’s lista, ett av 36 platser i Italien. I hela världen är det 600 platser på världsarslistan, varav Sverige har 12. År 2000 utsågs Cinque Terre till Italiens 20e och minsta nationalpark, med en area på 4 300 hektar mark. Cinque Terres byar är små och otillgängliga, i alla fall de flesta av dem. Det är klippigt, brant och fantastiskt vackert. I över tusen år har man längs bergens sidor odlat vindruvor och grönsaker på små terrasser, avskiljda från varandra med små stenmurar. Med åren har invånarna mer och mer övergett sina “jordlotter” och de sammantaget milslånga låga murarna kring odlingarna har börjat rasa samman.

 

Detta gör att området idag är extra känsligt för regn och stora mängder vatten gör att vägar och leder ofta rasar.Byarna dateras ända tillbaks till romartiden. Det finns spår efter både etrusker och romare och man kan se spår av bosättningar från Genovas styre. På 1300-talet var byarna befästa med mindre torn och fästningar. Spår av dessa fästningar är fortfarande synbara i Vernazza, Monterosso, Riomaggiore och Manarola. Så sent som för hundra år sen, var den enda möjligheten att komma hit med båt eller via stigarna. Nu är tåget det mest bekväma transportmedlet för att komma till denna del av kusten och ta sig runt mellan byarna.

 

För att se fler bilder från varje by, klickar du bara på rubriken till varje by.

 

BYARNA

MONTEROSSO AL MARE

Monterosso ligger längst upp i norr och är den största av de fem byarna. Här finns både en ny och en gammal stadsdel. Monterosso är inte lika brant som de andra och har en bred sandstrand, vilket innebär att det är fler människor här och större kommers. Det är den största byn i Cinque Terre med 1 685 invånare och ses som “huvudstaden” av invånarna själva. Ekonomin är bra  och här har också turismen utvecklats mest. Monterosso är omgiven av kullar med oliv och vinodlingar, men det finns också både sandstrand och klippbad. Det finns en liten del av stranden som är mer långgrund och passar bra för småbarnsfamiljer. Vill man bada på den privata delen, kostar två solbäddar plus ett parasoll, cirka 14-18 euro per dag och det gäller att vara här tidigt för att få en säng.

 

Staden är fin och välvårdad, särskilt den gamla delen. Det är också där man hittar de mysiga gränderna och trevligaste restaurangerna att sitra på. Det medeltida tornet Aurora finns på Cappuccini kullarna och i San Francesco kyrkan finns viktiga konstföremål bevarade. Det finns till och med ett konstverk som man tror har målats av Van Dyck. De karaktäristiska restaurangerna erbjuder möjlighet att provsmaka typiska liguriska rätter tillsammans med det berömda vinet från Cinque Terre. Från Monterosso går det flera utflyktsbåtar till Isola Capraia, Portofino, akvariet i Genova och de andra byarna.

 

 

 

VERNAZZA

Vernazza är en liten och mycket pittoresk by med 1189 invånare. Vernazzas invånare tycker att deras by är den överlägset vackraste och vi förstår varför. Den har en liten sandstrand i hamnen med mycket klippor och djupt vatten och är bilfri. Orten producerar ett eget vin och här har den brittiske kocken Floyd lagat kräftor på piazzan. Under romartiden hette Vernazza “Vulnetia”. Det finns inte så mycket antecknat om Vernazzas ursprung, men man tror att byn tidigare låg högre upp.

 

Sluttningarna som leder ned till byn består i huvudsak av vinodlingar med en produktion av vin som är mycket uppskattat och som inte går på export. Byn består av en huvudgata, Via Roma och där hittar man det mesta. Övriga delar av byn är full av smågator, trappor och kyrkan nere vid hamnen är i gotisk stil och byggd på 1300-talet. Den 20 juli varje år är det stor byfest i Vernazza och då firar man sitt skyddshelgon S.Margareta. Längst ut på udden ligger borgen Doria och härifrån har man en fantastisk utsikt över staden och landskapet.

 

 

CORNIGLIA

Corniglia är den lilla och vackra byn med ganska mycket mindre turister. Det är 382 trappsteg upp till byn från tågstationen, men vill man inte ta dem, finns det buss. Corniglia ligger på en klippig udde vid havet, på kanten av en dal, precis intill vackra vinodlingar. Byn ses som lillebror bland de andra byarna och har den minst utvecklad turismen. San Pietro kyrkan är ett av de mest intressanta monumenten i Cinque Terre, daterad 1334. Byn ligger inte vid vattnet, eller jo, man har utsikt över vattnet, men här finns ingen hamn. Så inga båtar stannar här utan man kan bara ta buss, taxi eller tåg hit. Det är helt klart den lugnaste av de fem byarna.

 

 

MANAROLO

Manarola, är för många en favorit bland byarna och det märks i antalet turister här. Huvudgatan är fylld av uppdragna fiskebåtar eftersom det inte finns någon ordentlig hamn.  Byn är liten och pittoresk och som alla de fem byarna har Manarola bara kunnat byggas på höjden. Från vandringsleden mot Corniglia syns byn som en hög klippa där små fyrkanter till hus i olika jordfärger tycks ha klistrats fast. En vy som sägs ha inspirerat konstnären Paul Klee till kubistiska målningar. Till grannbyn Riomaggiore är det bara några minuter med tåg. Här ifrån utgår den mest kända vandringsleden som fått namnet Via dell’Amore, Kärlekens väg. Den sprängdes ut ur berget på 1920-talet och namnet kommer sig av att ungdomarna i de två isolerade byarna då lättare kunde träffas och hålla liv i sin kärlek.

 

I dag bjuder leden inte bara på vidunderliga vyer över ett intensivt blått hav och en taggig kust. Kärleksgraffiti pryder några betongväggar och på ett ställe är järnräcken fulla med fastsatta lås. Här lovar älskande par varandra evig kärlek och kastar sen nyckeln i havet. Leden är så jämn och lättgången att den klaras även med barnvagn, om den är öppen. Då är det kämpigare för den som försöker sig på en av de många stigar som leder upp från kusten, som från Manarola mot den lilla byn Volastra, en konstant stigning genom ett odlingslandskap med främst vinstockar på smala terrasseringar. Den som vill göra det lättare för sig kan ta den bussen upp till byn för en vandring neråt. Mindre konditionskrävande och med en garanterat vidunderlig utsikt mot by och hav.

 

 

RIOMAGGIORE

Slutligen har vi Riomaggiore längst ner i söder, norr om Portovenere, med sina 1971 invånare. Brant och dramatiskt blir Riomaggiore vår personliga favorit. Den vackra byn är valet för många turistbyråer och resebyråer att ha på framsidan av sina broschyrer eller på sina affischer. Riomaggiore ses som det politiska centret, eftersom Nationalparkens centrum ligger här, vilket gett många nya arbetstillfällen. Under det senaste århundradet har lantbruket och sjöfarten betydligt minskat till förmån för turismen. Riomaggiore kännetecknas av mycket stora nivåskillnader. Informationcentrat i Riomaggiore hittar man vid tågstation, i slutet av huvudgatan Via Colombo. Precis före gångtunneln, om du kommer från tågstation,  finns hiss upp till ”krönet” av Riomaggiore för 1 euro. Ta hissen upp om du inte orkar gå upp och kika på utsikten.

 

På den högsta delen finns en församlingskyrka, San Giovanni Batista, byggd 1340. På 1870-talet började kyrkan att rasa, så den byggdes om i gotisk stil. Det finns även ett slott från sent 1500- tal. Till Riomaggiore kommer också en del dykare och dykcentrat i Riomaggiore ligger i gångtunneln till hamnen. Man kan även hyra snorkel och kanot här. I Riomaggiore badar man antingen nere i hamnen eller till vänster om byn, där det finns en stenstrand med djupt vatten. Från Riomaggiore tar man sig till de övriga byarna i Cinque Terre med tåg eller båt. Ska man till Portovenere, så får man åka bil eller båt, det går inga tåg. Buss finns från Santa Margherita.

 

 

VANDRINGSLEDERNA

Längs kusten finns vandringsleder av olika längd och svårighetsgrad, som slingrar sig upp och ned för bergen, och genom de karaktäristiska och fascinerande terrassodlingarna. Kuststräckan Genova till La Spezia är ett enda långt vandringsstråk med hisnande utsikt från bergens stup. Naturen varierar mellan barrskog, vinodlingar och olivlundar. Många som kommer hit vandrar på stigarna som binder samman de olika byarna i Cinque Terre. Alla vandringsleder är ordentligt utmärkta och turistbyrån delar ut gratis vandringskartor. Den kanske mest kända leden är SENTIERO 2 som i folkmun kallas Sentiero Azzurro. Den går mellan Monterosso och Riomaggiore, alltså Monterosso i norr och Riomaggiore i söder, och är 12 km lång. Denna led är avgiftsbelagd. De övriga cirka lederna är kostnadsfria.

 

Avstånden i Cinque Terre är korta, men detta ska inte blandas ihop med att det går fort att gå dem. Men detta innebär ändå att det inte finns behov av att byta boende till olika byar under ens vistelse, om man nu inte skulle känna för det. När man vandrat klart för dagen, tar man snabbt och lätt tåget “hem”. Tågen går fram till midnatt. Vandringslederna i Cinque Terre är inte byggda för turister, utan skapades för hundratals år sedan, då det inte fanns varken bilvägar eller järnväg mellan byarna. Invånarna i de fem byarna livnärde sig på fiske men även på jordbruk. På grund av bergens branta sluttningar, “terrasserade” man bergen och kunde på sätt odla grönsaker, oliver och druvor. Med åren blev de av människor och åsnor upptrampade stigarna, till “vandringsleder”. Idag odlas mer grönsaker för hemmabruk och det finns en viss olivolje och vinproduktion.

 

TIPS FÖR ER SOM SKA VANDRA

 • Se till att ni har bra skor att vandra i. Flip flops och klackskor kanske är snyggt, men kommer göra er promenad lite svårare.
 • Se till att ha med er gott om vatten. Vandringen kan ta lite längre tid än man trott och det finns tyvärr inga magiska fontäner på vägen.
 • Undvik att vandra under de varmaste timmarna på dagen om du inte klarar värme.
 • Njut av promenaden. Ta så många pauser du behöver och ta in den vackra utsikten.
 • Och, är du rädd för höga höjder? Tipset är att ta det lugnt och inte titta ner för ofta.

 

DE VANLIGASTE VANDRINGSLEDERNA

Det finns cirka tjugofem vandringsleder i området. Här kommer några av mer kända.

Monterosso – Riomaggore
Tid: Cirka 5 timmar
Sträcka: 12 km
Svårighet:
Den leden som många vandrare väljer, heter Sentiero 2, också kallad “Sentiero Azzuro”, och går mellan de fem Cinque Terre byarna längs med havet. Den är mycket kuperad, då alla byar utom Corniglia, ligger i varsin “dal” mellan bergen. Leden går, om man går från söder, från Riomaggiore, Manarola, Corniglia, Vernazza till Monterosso. Den är 12 km lång, vilket kan kännas som en kort sträcka, men det tar minst fem timmar att gå hela leden och hyfsad kondition krävs. Räkna med en heldag om ni vill stanna och kika lite i varje by.

Levanto – Monterosso
En mycket vacker vandringsled är sträckan mellan Levanto och Monterosso. Levanto är en liten stad strax innan man kommer till Monterosso al Mare då man kommer norrifrån. Kontrollera i förväg att sträckan Via dell’Amore, Riomaggiore till Manarola är öppen. Också sträckan Manarola – Corniglia kan vara avstängd.

Corniglia – Vernazza
Tid: cirka 1,5 timme
Sträcka 4 km
Svårighet: lätt/medel
Denna sträcka tar er upp till borgen Prevo och ni vandrar mellan olivträd och vindruvsodlingar. Tänk på att vandringslederna alltid stängs av vid dåligt väder.

Vernazza – Monterosso
Tid: ca 2 tim
Sträcka 3 km
Svårighet: medel.
I slutet av leden kan man välja två vägar. Ta vänster om ni vill in i Monterosso by, den andra vägen leder ut till klipporna.

Riomaggiore – Manarola
Tid: 30 min.
Sträcka:
Svårighet: lätt
Leden är asfalterad och har inga höjdskillnader att tala om; passar både för småbarnsföräldrar med barnvagn och för den som vill undvika trappor.

Manarola – Corniglia
Tid: 60 min.
Sträcka: 1 km
Svårighet: lätt
Utgår från Järnvägstationen i Manarola, går längst med havet, till trappan som tar er upp till Corniglia.

 

Den enkla vandringsleden längs med kusten mellan Manarolo och Corniglia, Sentiero Azzuro, har varit avstängs i flera år. På Parconazionale5terre kan ni se vilka leder som är öppna, hitta information om lederna och skriva ut kartor.

 

 

TA SIG DIT

Till Cinque Terre tar man sig lättast Från La Spezia. Det tar  tio minuter till Riomaggiore och 20 minuter till Monterosso. Alla byarna förrutom Monterosso och Corniglia är stängda för biltrafik, undantag finns för yrkestrafik. Bilen parkerar man utanför byarna och sedan går man till fots in till byarna. Väl på plats är det tåg eller båt som gäller. Närmaste flygplatserna är Genova [40 minunter med buss till tågstationen] eller Pisa [20 minuter med buss/tåg till tågstationen]. Räkna därefter med cikra 1,5 timme med tåg från både Genova och Pisa till Cinque Terre.  Får tågtider går till Ferroviedellostato.

 

TÅG

Åker ni mycket tåg, så kan det löna sig att köpa Cinque Terre kort med tåg inkluderat. Om man tar tåget minst tre gånger per dag lönar sig detta snabbt. Dessutom ingår bybussarna i kortet. Alternativet är att köpa tågbiljetter på plats, en enkelbiljetter kostar mellan 1,80 och 2,10 euro. De stämpla i biljettautomater på perrongerna. Tidtabell för tågtider för tågen som passerar Cinque Terre kan man få inne på Cinque Terre Informationscenter, som finns vid alla tågstationer i byarna inklusive La Spezia.

OBS! Tåget går genom en tunnel som passerar byarna. Varje ”stationsöppning” är liten. Det innebär i praktiken att de första vagnarna och de sista stannar i tunneln, där det är mörkt och det kan vara svårt att uppfatta att man är framme, gäller särskilt i Vernazza!

 

BIL

Vi trodde att det inte gick att köra till byarna alls. Så är det inte. Man kan köra ända fram till alla byarna. Det som kan vara problematiskt är parkering. I Monterosso Al Mare finns en hel del parkeringar, men det kan vara svårt att hitta en ledig. Alternativet är att parkera en liten bit utanför byarna och promenera in. Det allra bästa är att parkera i La Spezia och därifrån ta tåget till byarna.

 

BÅT

Passa på att åka båt när ni är i Cinque Terre. Olika typer av båtutflykter, rekommenderas varmt!

 

TA SIG RUNT MELLAN BYARNA

Det lättaste sättet att ta sig mellan byarna är tåg. Tågkommunikationer är riktigt bra och tågen går rätt ofta. Det är inte heller speciellt långt mellan byarna. Det andra alternativet är att vandra. Sträckan mellan den nordligaste byn Monterosso och den sydligaste Riomaggiore är cirka en mil. En vandring som kan klaras av på fem timmar av den som är vältränad, men ta ganska mycket längre för den som inte är det. Självklart går det bra att göra en kombination av dem också. Det går också bussar mellan vissa av byarna och taxi finns.

 

VAR SKA MAN BO

Det är helt klart en smaksak och en prisfråga. Man kan bo i byarna om man önskar. Framför allt i Monterosso Al Mare finns det gott om hotell och B&B´s. Men är man där under högsäsong kan detta vara ganska stökigt, framför allt när man ska ta sig till sitt boende genom sjöar av turister. Alternativet är att bo antingen i La Spezia, eller som vi gjorde Bonassola norr om Cinque Terre. Cirka 10 mintuer med tåg från Monterosso. Boenden går att hitta på flesta av hotellsajterna, vi bokade via Booking.

 

NÄR SKA MAN ÅKA DIT

Vi åkte dit i slutet på Juli. Så här i efterhand kan jag se vårt misstag. Juli och Augusti är högsäsong i Italien, både för inhemska resenärer och turister. Många av städerna som jag hade längtat efter som Manarola och Positano förlorade sin charm på grund av den enorma trängseln. Jag skulle rekommendera sen vår eller tidig höst istället.

 

PASSA PÅ

PORTOVENERE

Norr om La Spezia, ligger den vackra byn Portovenere på en udde och blir för oss en favorit under vår Italienska roadtrip. Portovenere ser ut som Vernazza men är betydligt större. Många poeter, särskilt brittiska på 1800-talet, har funnit sin inspiration här. Till Portovenere kan man lätt åka på utflykt från Cinque Terre. Den första dokumentationen över Portovenere, är om hamnen, Portus Veneris, där romarna stannade på väg till Frankrike och Spanien.

 

 

Translation:
This is our travelguide to your visit in Cinque Terre in Italy. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

4 Comments

 1. Åh så vackra bilder och vilken bra guide. Cinque Terre står väldigt högt upp på min önskelista, hoppas kunna åka dit nästa år.

  1. Tack Ann-Louise. Hoppas verkligen du kommer dit. Det är ett fint område och utöver de fem byarna finns många fler fina att besöka.

 2. Mycket bra guide som vi kommer att få användning av. För så klart ska vi hit.

  1. Tackar så hjärtligt. Klart ni ska dit och vandra. Undvik bara mitten på Juli och början på August :).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *