Bali var ön som av någon anledning inte lockade mig. Kanske var det samma känsla som jag hade för Thailand. Lite för många svenska turister som åkte dit. Men så när jag valde vår vinterresa kom Bali upp på listan. Vi behövde vila, sol, värme och ett ställe som hade en meditativ känsla. Då passade plötsligt den vackra, gåtfulla och andliga ön kriterierna. Nu så här i efterhand förstår jag varför så många fångas och attraheras av den gröna och andliga ön. På den vackra paradisön finns gott om sevärdheter och här hittar man också några av världens bästa surfstränder, kuperad terräng, vackra risodlingar, gröna berg och intensiv grönska.

 

Tidigare var det framför allt backpackers som åkte till Bali, numera finns ön med i utbudet hos de flesta charterbolag. En favorit hos charterbolagen är Sanur på södra Bali. Den lugna turistorten präglas av en skönt avslappnad stämning. Den långgrunda stranden i Sanur kantas av ett korallrev, vilket ger lägre vågor och därför gör stranden barnvänlig. Att den är en hel halvmil lång gör inte saken sämre. Även om avkoppling kommer i första rummet behöver du inte sakna något att göra på semestern här. Strandpromenaden kantas av ett bra utbud av restauranger, barer och butiker och inne i byn hittar du små hantverksbutiker. Vi bodde här på två hotell båda i Santriankedjan. Puri Santrian och Griya Santrian. En huvudrätt kostar normalt mellan 50-75 kronor på restaurang och en lokal öl cirka 15-20 kronor. Och transfern hit tar endast 30 minuter.

 

Under resans gång har det ju filmats en hel del. Både med mobil och drönare. Alla filmer läggs upp på vår You Tubekanal efter hand som de blir klara. Är du nyfiken på Sanur och se hur det ser ut? Längst ner i inlägget hittar du Görans film över Sanur Beach.

 

HÄR KOMMER 11 SAKER MAN KAN GÖRA I SANUR

 

1# Dykning och snorkling
För ett mer aktivt strandliv kan du snorkla vid korallrevet eller ägna dig åt vattensporter som surfing och kitesurfing.

2# Sanur Strandpromenaden
Den sex kilometer långa strandpromenaden är perfekt för den dagliga jogginturen eller promenaden. Den stenlagda promenaden är lika mysig att gå norrut som söderut.

3# Matlagningskurser
De flesta hotellen erbjuder matlagningskurser. Man börjar med ett besök på en av de lokala matmarknaderna och lagar sedan flera rätter som man sedan har till lunch. Vill man laga mat med någon lokal kock istället kan man hitta flera rekommenderade på Tripadvisor.

4# Spa
Att inte gå på spa på Bali är nästintill omöjligt. Olika behandlingar erbjuds och Balinesisk massage finns överallt. Priset varierar så klart beroende på var man väljer att få sin massage. Kostar allt från 50 kronor på stranden till 500 kronor på de finnare hotellen.

5# Sindhu market
Här på den lokala marknaden kan man hitta allt möjligt. På morgonen är det fisk och färska råvaror som gäller. Och på kvällen på Sindhu Night Market är det små matstånd överallt med priser till en bråkdel av de i restaurangerna. Utöver det finns så klart det normala utbudet av turistsouvenier, kläder, skor och andra prylar.

6#  Privata sightseeing turer
Att boka en en guide och taxi är ganska enkelt. Varenda taxichaufför erbjuder tjänsen när man går förbi. Här går det att själv bestämma sin tur eller prova en av deras rekommenderade turer. En dagstur med chaufför kostar cirka 50 dollar.

7# Gör egna silversmycken
I Sanur finns flera silverbutiker. Här kan du göra din egna silversmycket.

8# Yoga
När man tänker på Bali tänker man ju också på yoga. Om det är någonstans man ska yoga så är det här. Och det finns massor med ställen längs med stranden som erbjuder lektioner. Oftast arla morgonstund vid sex eller sju på morgonen.

9# Båtturer
Från Sanur kan du lätt ta båten över till den lilla ön Lembongans kritvita stränder. Med snabbåt tar det en halvtimme, sedan kan du ägna hela dagen åt bad, snorkling och surfing i det kristallklara vattnet. Natursköna Gili Islands, med Gili Trawangan i spetsen, är ett annat omtyckt utflyktsmål en bit längre bort.

10# Cykla
Att cykla på Bali hör liksom till. De flesta hotellen har cyklar man kan låna.

11# Hardys outletfactory
Om du som mig älskar att handla presenter till nära och kära när du reser är Hardys den perfekta butiken. Här finns ALLT och du kan handla hur mycket som helst utan att bli ruinerad. Tvärtom. För en tusenlapp fyller man lätt halva resväskan.

 

Vill du ha ännu fler idéer på vad man kan gör i Sanur gå då till Tripadvisor.

 

 

 

Translation:
Here are 11 things to do in Sanur on Bali. 

 

Foto: Daniela Nasteska Olsson
Film: Göran Olsson

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

8 Comments

  1. Tack Lisa. Jag tyckte med den var superbra. Första gången han redigerar en sån här film.

 1. Jag tillhör också gruppen som inte varit så lockad av Bali men det har ändrats sista året, måste beror på alla lockande blogginlägg som haglat på slutet. Blir inte bättre av det här inlägget. Kan tänka mig att göra flera av dina punkter, inte minst matlagningskurs, spa, strandprommis och snorkling. Kul med drönarfilm!

  1. Konstigt det där. Jag åkte till Bali utan lista och åkte hem med en lista på saker vi inte hann göra :)

 2. For en flott film! Og fin oversikt over ting man kan gjøre :-) Jeg har heller ikke vært så interessert i Bali, men nå tenker jeg at det må jo være en grunn til at så mange reiseglade mennesker skriver så mye bra om øya!

  1. Tack Marianne. Eller hur. Jag ville inte åka dit från början för att för
   många skrev om den ;)… men Bali har verkligen massor att erbjuda.

 3. Så fin och peppande film!

  1. Tack Jeanette. Tror att Göran tyckte det både var kul att filma och klippa.
   Även om det tar ganska lång tid :)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *