När vi för tjugo år sedan skulle göra vår första kryssning, gick ryktet att det mest var för äldre resenärer. Det avskräckte inte oss. När vi nu är på väg till Frankrike för att göra vår första flodkryssning, är det samma rykten som föregår oss. Då stämde inte ryktet med vår upplevelse, denna gången mer så. Det är mest äldre, men det borde verkligen inte vara så.

 

Att göra en flodkryssning är en så mycket mysigare upplevelse än att göra en vanlig kryssning. Man kommer närmare naturen och närmare allt som händer längs med kanalen och floden. Man ser områden som man annars aldrig hade sett. Och den äldre målgruppen är minsann piggare än vad vi är. Det dricks drinkar och dansas. Tas långa promenader uppför berg och smala gränder. Mig hittar med ett glas kolsyrat vatten längst bak i baren.

 

FLODKRYSSNING I FRANSKA NORMANDIE MED VIVA CRUISES

Vi älskar ju att roadtrippa. Att göra en flodkryssning är nästan som en roadtrip, men med undantaget för att man bara behöver packa upp en gång. Dessutom är det all-inklusive, vilket innebär att man aldrig behöver ha någon plånbok med sig. Det bjuds till fyra-rätters både till lunch och middag och goda viner till. Det finns tre boendekategorier med pris från 1.495 euro. Emerald Deck, Ruby Deck och vår Diamond Deck.

 

Det är inget jättestort rum, men här finns allt man behöver. TV, egen toalett och dusch, produkter från Rituals, fön och kyl. Vi har dessutom en fransk balkong. Ingen fysisk balkong att sitta på, men dörrar som öppnas så man kan njuta av naturen vi passerar. Under veckan kan man dessutom njuta av olika teman med eftermiddagsfikan. Bland annat afternoon tea, kakor och desserter och champagne. Programmen för nästa dag kommer alltid upp på tv:n i hytten. Där ser man vad som händer kommande dag och hålltider.

 

MS VIVA GLORIA har plats för 152 gäster i 76 hytter. Alla hytter på Ruby och Diamond däck har franska balkonger där man kan njuta av det vackra landskapet från sin säng. På Diamant Deck finns det 14 m² tvåbäddshytter och fyra 17 m² sviter. Rubin Deck har också 14 m² tvåbäddshytter och två sviter på 17 m² På Emerald Deck finns bara 14 m²stora dubbelhytter som alla har fönster som inte går att öppna.

 

 

VÅR RUTT MED VIVA GLORIA PÅ SEINE I NORMANDIE

Viva Cruises hittar du många fler rutter och temakryssningar. Vår tur på Seine i Normandie inkluderade åtta stopp, men lite olika antal timmar att spendera i varje stad. Mest tid hade vi i Paris, Rouen och Le Havre.

Dag 1: Paris
Dag 2: Les Andaleys
Dag 2: Rouen
Dag 3: Rouen
Dag 4: Le Havre
Dag 5: Le Havre
Dag 5: Vernon & Giverny
Dag 6: Honfleur & Deauville
Dag 7: Paris
Dag 8: Paris

 

DAG 1 | DET ANDRA PARIS

Paris är en stad i ständig förändring. Den klassiska bilden av Paris, med röda café-markiser och stora kalkstensbyggnader, kommer alltid att bestå, men uppmärksamma besökande kan även uppleva en stad i metamorfos. När vår kryssning återvänder till Paris har vi ytterligare en heldag här. Jag får väl i all ärlighet erkänna att jag funderar på om vi inte ska ta ett flyg hem tidigare. Men jag tar mitt förnuft till fånga och börjar istället söka efter artiklar om “Paris of the beaten path”. Och jag får upp några som lockar och vi gör en preliminär plan.

Frankrike, Paris

Frankrike, Paris

 

DAG 2 | LES ANDELYS

Inte oväntat leder bristen på nattsömn på nerresan, till att jag sover bort hela första dagen. Les Andelys ser jag inte en meter av. Det gör däremot mannen som powernappat sig till lite energi under dagen.

Frankrike, Normandie, Flodkryssning

 

DAG 2 | ROUEN, Huvudstad i Normandie

Från Andalys tar vi oss till Rouen som är Normandies huvudstad. På kvällen får vi äran att äta middag med personal från Viva Cruises. Det tar oss med till Rouens medeltida center. Fyllt av korsvirkeshus i alla dess färger. Mitt på torget står en byggnad som jag först inte kan identifiera. Arkitekturen påminner om den Japanska med sina sluttande tak. Det visar sig vara en kyrka. En katedral.

 

Men staden är också känd för att Jeanne d’Arc 1431 blev bränd på bål just här. Staden är även känd för att ha hyst kända författare som Gusave Flaubert. Och författaren Victor Hugo sägs ha kallat Rouen för de 100 klockornas stad på grund av stadens stora antal kyrkor. Vi lämnar Rouen för att fortsätta mot Le Havre.

Frankrike, Normandie, Rouen

Frankrike, Normandie, Rouen

 

DAG 3 | LE HAVRE ETT OVACKERT UNESCO VÄRLDSARV

Vi har inga förväntningar av Le Havre. Kanske ändå lite förhoppningar om en lite fransk känsla. Men denna stora industri och hamnstad ger dig ingen sådan. Arkitekturen är modern och längs med floden Seine ligger enorma industrier. Det är den största hamnen i Frankrike med omkring 100 miljoner ton gods och containrar varje år. Le Havre blir en av de där städerna som inte lämnar några visuella intryck. Däremot tar vi med oss massor av upplevelser.

Frankrike, Normandie, Le Havre

Frankrike, Normandie, Le Havre

 

DAG 4 | HONFLEUR

Vi har lämnat vårt hotell och Le Havre för att upptäcka städerna Honfleur och Deauville. Vägen dit är i full vår. Gröna alléer varvas av gula fält. Den oinspirerande arkitekturen i Le Havre möter sin motsats i det färgstarka Honfleur. Här är nästan varje hus unikt med vackra korsvirkesmönster. Helt oväntat går tankarna till Worcester och Padstow i England. Liknande arkitektur och småbåtshamn. De smala gränderna är fulla av kafeer, restauranger och barer. Och barerna, ja åter påminner de om de brittiska blå och röda pubarna. Både i färg och stil. Kanske inte jättekonstigt om man vet att Normandie var under belägrat av England på 1400-talet.

 

DAG 5 | DEAUVILLE

Vi lämnar Honfleur för att ta oss till Deauville. Vi passerar den vackra staden Trouville Sur Mer utan att göra ett stopp. Det gör vi däremot i Deauville där vi gör ett kort stopp för att uppleva den populära strandorten. Efter andra världskriget växte Deauvilles rykte internationellt. Flera marinor byggdes för att kunna ta emot fler besökare från havssidan och sedan 1975 har den amerikanska filmfestivalen lockat filmstjärnor och fans från hela världen. Under somrarna fylls de stora, vita sandstränderna av sol och baddyrkande turister och Deauvilles berömda kasino lockar besökare året runt.

 

DAG 6 | VERNON & GIVERNY

Kanske är Vernon mest känt för närheten till Giverny där Monets hus och trädgård finns. En av världens mest avmålade och fotograferade trädgårdar. Vi tar en lång promenad genom Vernon och tae sedan minitåget till Giverny. Trädgården är vacker. Men emellanåt är det svårt att ta sig fram. Det är många som vill uppleva den ljuvliga trädgården.

Frankrike, Normandie, Flodkryssning

Frankrike, Normandie, Flodkryssning

 

DAG 7-8 | DET ANDRA PARIS

Och så är vi tillbaka i Paris. Här får vi en heldag till innan det dag åtta är dags för utcheckning och hemfärd.

Frankrike, Normandie, Flodkryssning

 

SÅ VAD INGÅR PÅ VIVA CRUISES | Vår resa gick genom Normandie

  • Åtta dagars kryssning i Normandie med start och slut i Paris
  • All inklusive, med frukost, a la carte till lunch och middag, och all dryck.
    Även champagne.
  • Hyttstädning två gånger om dagen.
  • En liten bar på rummet som fylls på när den är tom.
  • Rengöringsprodukter från Rituals.

 

Frankrike, Normandie, Flodkryssning

Frankrike, Normandie, Flodkryssning

 

Translation
We did a eight day cruise with Viva Cruises in Normandy, France. Such an amazing experience. You are close to nauture and wake up to a new destination every day.

 


Denna resan var en PR-resa arrangerad av Viva Cruises och United Spirit Nordic. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *