Tobago är en av de där platserna på jorden som bara tvingar dig att gå ner i tempo. Man har liksom inget val. Här jobbar man i det tempo som klimatet tillåter. Och går man in i en affär bör man räkna med ett litet samtal innan man kommer därifrån. Det är också en liten ö som har ovanligt mycket att bjuda på. 

 

OM TRINIDAD & TOBAGO


Trinidad & Tobago är den Västindisk lilla önationen med två öar. Två öar som är helt olika. På den ena är det högt tempo, så högt att man kallar den lilla New York. På den andra tar man det så lugnt det bara går och man skulle kunna tro att tiden stått stilla här. Man åker till Tobago för för solen, men stannar för människorna, kulturen och naturen. Visste du att sedan några år tillbaka är Tobago det mest populära resmålet för svenskar som reser till Karibien?

 

OM TOBAGO


Tobago är en mosaik av ett brokigt förflutet med många erövrare, men man har här lyckats balansera det förflutna med det som är idag. Man skulle kunna tro att en ö som bara är 100 kilometer lång och 40 kilometer bred, inte har så mycket att erbjuda, men Tobago erbuder allt från stränder till regnskog.

 

Tobago anses också vara världens bästa ekoturismmål, och turister är mer än välkomna, men man ställer höga krav på att detta inte sker på bekostnad av den orörda regnskogsnaturen. Att göra så lite påverkan som möjligt i naturen är en filosofi som genomsyrar hela ön. På Tobago hittar du inte stora all inclusivehotellkomplex längs stränderna, det är fortfarande mindre fiskebyar vid havet som dominerar utbudet. Stränderna är spektakulärt rena och oförstörda, och på många ställen kan man fortfarande njuta av det turkosa vattnet helt på egen hand.

 

Tobago, Charlotteville

 

NÅGRA KORTA FAKTA


Klimat
Ett tropiskt klimat med en temperatur mellan 23 och 32 grader året runt.

Storlek
Tobago är 300 kvadratkilometer, 10 mil x 4 mil, och har cirka 60 000 invånare.

Huvudstad
Scarborough är huvudstaden där cirka 15 000 personer bor.

Valuta & Pengar
TTD, Trinidad Tobago Dollar. Just nu motsvarar 10 TTD 12 svenska kronor. Det finns flera uttagsautomater i både Crown Point & Scarborough.

Språk
Engelska är huvudspråk, men många pratar också kreol. Varianterna av engelska kallas Trinidadian Creole och Tobagonian Creole. Dessa engelska varianter är starkt influerade av amerikansk engelska, men flertalet lokala slanguttryck färgar språket. Framförallt är engelskan på Trindidad & Tobago känd för att intonationen faller och stiger [sing song].

Ursprung
Runt 90 % av befolkningen är av afrikanskt urprung. Resterande har härkomst från östra Indien och Syrien och Libien. Till skillnad mot Trinidads blandade befolkning är det nästan uteslutande svarta slavättlingar som bor på Tobago.

Tidsskillnad
När klockan är 12.00 i Sverige är hon 07.00 på Trinidad och Tobago. – 5 timmar vintertid och – 6 timmar sommartid.

Elektricitet
De flesta öar har vanligen 110 volt. Adapter behövs och bör ingå i reskittet.

Dricksvatten
Normalt är det säkert att dricka vattnet på Trinidad och Tobago, men efter en storm kan vattnet dock vara förorenat, varför det rekommenderas att köpa vatten på flaska.

Öppettider
Banker har öppet från 09.00 till 14.00 måndag till torsdag och från 08.00 till 16.00 på fredagar. Butiker har öppet från 08.00 till 16.00 , eller ibland inte alls. 

Uppförande
Allting går lite långsammare på Trinidad och Tobago, på grund av att man inte har så bråttom. Hetsa därför inte upp om mannen före i kön pratar länge med expediten. Annars förväntas bara vanligt hyfs.

Prisnivå
5 TTB 1,5 liter vatten i butik, cirka 6 kronor.
8,5 TTB 1 öl Stag i butik, cirka 10 kronor.
10 TTB 1 öl Stag i bar, cirka 12 kronor.
50-100 TTB huvudrätt i de flesta restaurangerna.

 

 

ECO FACTA & NATURUPPLEVELSER


På Tobago hittar man allt från korallrev och våtmarker till regnskog. Tobago har västra hemisfärens äldsta bevarade regnskog. Det är otroligt grönt och frodigt överallt. På vissa delar av ön har till och med växtlighet slagit rot på elledningarna. Det finns det mängder av fåglar, över 240 arter. Många av dem är otroligt färggranna, inte den minst den Röda Ibisen som är en av Trinidad och Tobagos nationalfåglar.

 

I övrigt består djurlivet främst av små ödlor, ormar och insekter. Det enda farliga djuret är en skorpion, och den är oerhört sällsynt. Halva ön är täckt av skogar och berg så höga som 1000 meter. Trinidad & Tobago är ett paradis för fågelskådare, och här återfinns bland annat Caroni Swamp Bird Sanctuary, där man på en båttur genom träsket kan se runt 12 000 fåglar i skyn. Det inte för inte som man kallar ön för ”The land of the hummingbird”, Kolibrins land.

 

För fågelentusiaster och fjärilsletare
– 220 sorters fåglar, minst
– 23 fjärilssorter

För dykare och marina entusiaster
– 44 sorters korall, inklusive världens största “brain coral”
– 5 marina sköldpaddor, inklusive The Giant Leatherback Turtle

För äventyrare och vildlivssökare
– 24 sorters ormar, inte giftiga
– 16 arter av ödla
– 14 grodarter
– 17 arter fladermus

Se upp för dessa träd!
Manchineelträd är träd som växer i princip över hela Västindien. I de fall träden förekommer på de mest besökta stränderna är de märkta med ett rött band eller varningsskyltar. Trädens frukter, som ser ut som ett litet grönt äpple, är nämligen giftiga och dess sav kan orsaka rejäla blåsor på oskyddad hud. Undvik att använda dessa träd som skydd under en regnstorm då vattnet för med sig sav från trädet.

Havssköldpaddorna
Trinidad och Tobago utgör en av de viktigaste platserna i världen för sköldpaddor. De stora Leatherback Turtles, som kan bli upp till tre meter långa och väga 900 kilo, kommer ibland ända från Afrika och Storbritannien för att lägga sina ägg på Tobagos stränder. Hundratals av arterna leatherbacks och hawksbills lägger sina ägg på de tre stränderna; Turtle Beach, Mt Irvine, Grafton och Magdalena Grand. Ett par månader senare [sex till åtta veckor] kläcks äggen och de små ungarna börjar sin mödosamma väg tillbaka till havet. Chansen att se sköldpaddorna är störst på stranden utanför hotell Turtle Beach eller hotell Magdalena. Säsongen är Mars till September. Läs mer om projektet som syftar till att skydda sköldpaddorna här.

Little Tobago
Kallas också Bird of Paradise Island och är en liten ö nordöst om Tobago vid Speyside. Den är känd för att vara en populär häckningsplats för fåglarna i området. Även fågelarter från andra närliggande öar kommer ofta hit, något som gör platsen extra intressant för fågelskådare. År 1909 började man ta hit utrotningshotade fågelarter från hela världen för att ge dem chansen att överleva och det lyckades. Många av dessa arter försvann tyvärr dock för gott i och med orkanen Flora 1963, men ön är fortfarande en viktig häckningsplats för många stora sjöfåglar. Har du det minsta intresse för fåglar är ett besök här ett måste. Till och med Sir David Attenborough har varit här och filmat.

Corbin Local Wildlife Park
På Mason Hall har Roy Corbin byggt upp ett naturreservat som husar många av Tobago utrotningshotade djur. Boa Constrictors, agoutis, opossum, gröna leguaner, collared peccary [som är nästan helt utrotad på tobago] och kaimaner. Parken är stor och man håller den sån naturlig som man bara kan. Corbin föder upp djuren och för tillbaka så många som han kan till regnskogen.

Naturreservatet The Main Ridge Forest Reserve

Cuffie River Nature Retreat

Grafton Caledonia Bird & Wildlife Sanctuary

Adventure Farm & Nature Reserve

 

 

FESTIVALER & MUSIK


Det finns många festivaler och karnevaler på Trinidad & Tobago under året. Det händer något nästan varje månad och ibland flera gånger under en månad. Du kan läsa mer om när och vilka de är i inlägget “Heta rytmer, Soca och Calypso på Karnevalen J´Ouvert på Tobago. Några av de stora händelserna är:

 • Tobago Carnival
 • Crab and Goat Races
 • St. Peters´s Day
 • Harvest
 • The Great Race
 • Blue Food Festival

 

Tobago, Scarborough, Carnival J´Ouvert

 

SEVÄRDHETER


Buccoo Reef och Nylon Pool
Den här världsberömda sevärdheten ska ha namngetts av Prinsessan Margaret, som ska ha sagt att vattnet var lika genomskinligt som hennes nylonstrumpor.

Tobago Cocoa
Öns egna ekologiska kakaoodling vid Roxborough.

Argyle Falls
Argylefallen på norra Tobago är öns högsta vattenfall och är med sina 54 meter en härlig naturupplevelse. Från ingången till parken tar
det ca 20 minuter innan man är framme vid vattenfallet. Du kommer garanterat att se flera spännande växter och fåglar på vägen. Om du vill så väntar här ett välförtjänt och uppfriskande dopp under det nedersta fallet. Du kan också klättra upp till de översta delarna av fallen där
det bildats en slags naturlig jacuzzi.

Castara
Viken och byn i Castara är något av en idyll. Men i byn kan man också onsdagar och lördagar äta ett fantastiskt nybakat bröd. Bakom skolan hittar man den traditionella utomhusugnen och bakverken. Stranden Castara är en oförstörd idyll. Den ligger i den lilla fiskebyn Castara på Tobagos nordvästra kust. Den guldgula sanden och de underbara tropiska omgivningarna gör det till en dröm att bada här. Passa gärna på att samtidigt ta en lunch på den restaurangen Castara Retreat en liten bit upp på berget. Man tar sig lättast hit med bil.

Charlotteville
Många turister som kommer till Charlotteville bara för att stanna över natten blir istället kvar i flera månader. Det är lätt att förstå varför när man ser denna mysiga stad, som är vackert belägen mellan gröna kullar vid den mäktiga Man of War Bay. Trots sin småstadskänsla är Charlotteville faktiskt en av Tobagos största och även äldsta städer som grundades redan av Caribindianerna för flera hundra år sedan. Inte långt härifrån kan man åka upp på Flagstaff Hill som bjuder på en makalös vy över kusten och havet. Det var här som engelska och franska soldater placerades för att hålla utkik efter angripande skepp. Här finns också Pirate´s Bay. En hundra trappsteg promenad neråt mot viken där man kan ta det lugnt och njuta av naturen.

Speyside
I denna avlägsna fiskeby råder en totalt avslappnad atmosfär i natursköna omgivningar. Byn har de sista åren framför allt blivit känd som ett dykparadis. Man kan även ta båten ut till ön Little Tobago, som nog är en fågelskådares dröm, eller Angel Reef för riktigt bra snorkling. Speyside är även en bra utgångspunkt för spännande utflykter i djungeln.

Fort King George
Tobagos bäst bevarade historiska fort ligger strax utanför huvudstaden Scarborough med enastående utsikt över Atlanten. Det byggdes av engelsmännen på 1780-talet och det gamla fängelset, baracker, officersmässen och flera kanoner finns fortfarande kvar. Ett utmärkt picknickstopp om du är på väg längs med kusten.

Fort Bennet
På en liten kulle med en fantastisk vy över Karibiska havet, och på gångavstånd från hotellen Grafton, Le Grand Courlan och Turtle Beach ligger Fort Bennet. Fortet byggdes på 1600-talet av holländare för att senare övertas av engelsmännen. Dagens stillhet och lugn på platsen står i stark kontrast till fortets våldsamma och blodiga historia.

Sockerfabriken
I Arnos Vale, inte så långt ifrån Plymouth, ligger en gammal nedlagd sockerfarbrik. Stanna gärna till här om du har hyrt bil och har vägarna förbi. Du kan vandra runt bland övergivna lokaler och maskiner, som sakta men säkert håller på att slukas av djungeln. Här finns också en mysig restaurang, som dock har högst orgelbundna öppettider.

Sunday School
Varje söndag är det folkfest i Buccoo! Detta är omåttligt populärt både bland lokalbor och turister som vallfärdar hit från hela ön. I början på kvällen drar ett traditionellt “steel band” igång och spelar på sina oljefat, och det är svårt att inte ryckas med av de härliga rytmerna. Här finns också gott om god mat och dricka. Festen fortsätter sedan till långt in på småtimmarna.

 

 

STRÄNDER


De bästa stränderna finns på den sidan av ön som ligger mot Karibiska havet. Englishman Bay är en otroligt mysig strand alldeles i närheten av Castara. Där går djungeln ända ner till stranden. Där finns en liten souvenirshop och en restaurang. De flesta av stränderna är faktiskt rätt folktomma, så under långa perioder kan man få stranden alldeles för sig själv. Läs mer om om Tobagos stränder genom att gå vidare via rubriken här ovan. Några av de populäraste stränderna är:

 • Englishman’s Bay
 • Pigeon Point Beach
 • Pirates Bay
 • Batteaux Bay
 • Arnos Vale Beach
 • No Man´s Land
 • Buccoo Point
 • Mt. Irvine Beach
 • Bacolet
 • Bloody Bay

 

Tobago, Pigeon Point

 

RESTAURANGER


Maten på Tobago kan vara otroligt hälsosam och god eller raka motsatsen, en friterad version av det mesta. De flesta restauranger erbjuder färsk fisk och färska skaldjur. Men några av öns specialiteter är Crab and Dumplings, Crab and Callaloo [en soppa gjord av dasheen bush, kokosmjök och achroes], cocoo, coconut bake och buljol och brödfruktpaj. Restauranger med sittplatser finns det bara en handfull av i Crown Point. Däremot, desto fler snabbmatsställen med favoriterna grillat, friterad kyckling, pizza och gyros på menyn. Nästan alla snabbmatställena saknar bord och stolar, vilket förklarar alla bilar med bakluckorna öppna, där folk sitter och äter. Här är det än hämtmatskultur som gäller, med kanske lite bättre hämtmat än vad man är van vid. Här är några av restaurangerna som har öppet i Crown Point just nu.

 

The Pasta Gallery
Som namnet säger serverar man här pasta. Helt okej smaker, men jag håller det italienska sättet med pasta med tuggmotstånd heligt, och här får man pastan lite mer åt andra hållet. Det vill säga rätt överkokt. Med det sagt, servicen är fantastisk, miljön supertrevlig och ägaren kommer gärna ut och hälsar.

La Cantina
Ligger i början av Crown Point, vid hotell Coco Reef. Här serveras i princip bara pizza. Inte jättemysig miljö och pizzan… är enligt oss okej och inte mycket mer.

Jade
Det här stället är kanske det som drar mest folk. Det vill säga när det har öppet. Maten är bland den bättre. Det vill säga är man väl fått den. Räkna med att få vänta på maten i minst en timme.

The wonky Windmill
Har lite av allt till priset av 75 till 135 kronor för en huvudrätt. Supertrevlig service och okej mat. 

Coco cafe [favorit]
När vi väl har hittat Coco Cafe blir det snabbt vår favorit. Man sitter i en jättemysig innergård och på menyn finns det mesta. De har dessutom väldigt goda drinkar. En rätt huvudrätt kostar mellan 90 och 200 kronor.

Gallerian – Food courten
Här finns många små matställen i rad där man hämtar sin mat. Äter gör man på den lilla gården utanför. Pizzerian här får högsta betyg av mig och grillstället 9 3/4 får högsta betyg av mannen.

 

TÄNK PÅ

– Kolla kvittot. Det hände oss vid minst tre tillfällen att man hade lagt på några portioner och några drinkar på notan.
– Var beredd på att vänta minst en timme på maten. Ta en extra öl och chilla.
– Det händer också att man ibland får in förrätt och efterrätt samtidigt. Inget konstigt.

 

 

Tobago, Englishman´s Bay

 

TA SIG RUNT


Flyg
Det tar inte mer än 12 minuter att flyga mellan öarna, och det finns flera dagliga avgångar. Piarco Airport på Trinidad och Crown Point Airport på Tobago. Flygbolaget Caribbean Airways flyger mellan Tobago och Trinidad för cirka 390 kronor tur och retur. Restid 25 min.

Buss
Busstrafiken på Trinidad är mycket begränsad. Det körs endast mellan San Fernando och Arima. På Tobago körs däremot en del bussar mellan de större städerna. De bussar som kör är mycket billiga, men har heller inte den högsta standarden.

Taxi
Det körs taxi i hela landet, och det är aldrig problem att på en bil. Taxi är billigt och ofta kan man få taxichaufförerna att vänta medan man besöker sevärdheter, utan att betala extra. Nummerskyltarna berättar för dig vad det är för typ av bil. Första bokstaven står för P=private H=Hired, som står för taxi. En kilometer taxiresa kostar cirka 6,50 kronor, svenska taxipriser ligger på ungefär det tredubbla. Det bästa är att du gör upp om priset i förväg, tänk på att det ofta blir dyrare att beställa taxi via hotellen.

Biluthyrning
Det finns en del uthyrningsfirmor på öarna. Då bilar står högt i kurs på öarna, rekommenderas det att boka i god tid. Hyrbil ger största frihet från cirka 230 kronor per dag, men beakta att ön har vänstertrafik. Eftersom Trinidad och Tobago har egen olja är bensinen väldigt billig, endast 5 kronor litern

Båt eller färja
Vill man segla mellan öarna, tar det fem timmar. Det seglas alla dagar utan lördagen mellan Scarborough och Port of Spain. Öarna har också en bra färjeförbindelse för cirka 100 kronor tur och retur. Restid 2,5 timme. Det vill säga när färjorna inte är trasiga och inte går.

 

Tobago, Corbin Wildlife Scantuary

 

LÄS MER OM VÅR RESA TILL TOBAGO


Vi har precis landat på Tobago i södra Karibien
När insidan på hotellet inte matchar utsidan på byn
Dagarna här på Tobago och hur man hinner med massor utan att göra något alls
När man blir med nyfödd kattunge på resan
Corbin Local Wildlife Sanctuary, en välbevarad hemlighet på Tobago
Heta rytmer, Soca och Calypso på Karnevalen J´Ouvert på Tobago
Pigeon Point Heritage Park på Tobago och stranden alla pratar om
Tjugo av Tobagos stränder och vår favoritstrand Englishman´s Bay

 

Tobagos Stränder

 

Translation:
Here is our big travel guide to the small island of Tobago. 

 

20
fb-share-icon0
Tweet 20
Pin Share20

Daniela Nasteska

Välkommen till Discovering The Planet. Ett resemagasin för alla som älskar att resa när och fjärran. Här delar vi med oss, Daniela & Göran, av våra resor, personliga upplevelser och intryck.

Welcome to the Swedish Travel Magazine Discovering The Planet. We travel high and low, near and far. Every adventure is a memory for life. It is one of the oldest travel sites in Sweden and awarded several times. Want to work with us? Send us a text @
daniela@discoveringtheplanet.com

HITTA FLER ARTIKLAR I SAMMA ÄMNE HÄR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *